IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина дизайнерът Пиер Карден

29 декември 2020 14 26

Той беше на 98 години

Снимка: БГНЕС

Днес на 98 години е починал модният дизайнер Пиер Карден. Тъжната новина е била съобщена от семейството му пред агенция „Франс прес“.

Дизайнерът е роден на 2 юли 1922 година в Италия. Заедно с Пако Рабан и Андре Куреж участва във възраждането на висшата мода след войната във Франция. През 1950 година основава собствена компания, като дрехите му веднага се отличават с абстрактен дизайн. Карден е един от първите дизайнери, които създават колекции в тип „унисекс“, като го прави още през 1958 година.

В началото на 60-те години на миналия век създава първата колекция за мъже, което нарушава принципите на тогавашната мода. По онова време се е смятало, че този бизнес е направен само за жени, но не и според Пиер Карден. Поставя началото и на дънковата мода, като е един от първите, които сътворява дрехи от този плат за младите.

Една от музите му е актрисата Жана Моро, с която има и връзка в продължение на четири години. През 1974 година, когато Карден е на 50 години, позира за корицата на списание Time без риза. „Цветни чорапи – казаха ми, че са вулгарни. Норка – казаха ми, че е ужасно. Високи ботуши – отначало никой не искаше да ги носи. Горд съм, че съм бил пръв в тези тенденции“, казва Карден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари