IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кейт Мидълтън с пример за устойчива мода

14 май 2021 10 30

Херцогинята на Кеймбридж облече блуза от 2010 година

Снимка: Getty

Опазването на околната среда е важен аспект от развитието на човечеството. От разделното събиране на отпадъци до намаляване използването на пластмасови опаковки и насърчаването за по-малкото движение на автомобили, всеки ден търсим как да живеем в по-зелена и по-чиста планета. Със сигурност поне веднъж сте гледали клип, в който световноизвестна звезда моли всички нас да внимаваме как се отнасяме към природата, защото животът ѝ постепенно намалява, а с това и нашият собствен.

И докато дори и най-малките деца знаят, че автомобилите причиняват замърсявания, то доста малка част от нас са наясно, че модната индустрия всъщност е един от най-големите причинители на въглероден отпечатък. Това е общото количество емисии парникови газове, които се отделят от организация, продукт или процес. Колкото и да не ни се вярва, дрехите, които носим всъщност изискват доста голям разход на енергия, вода и други жизненоважни ресурси.

За да се направи например една памучна тениска са необходими около 2700 литра вода, което е равностойно на количеството вода, което човек трябва да употребява за две години и половина. Текстилното производство е причина за около 20% от замърсяването на прясната вода в световен мащаб вследствие на продукти за боядисване на платовете и крайна обработка. Според доклад на Европейския съюз, прането на синтетични материали освобождава около 500 000 тона микрочастици пластмаса в океана.

дрехи Pexels

Снимка: Pexels

Счита се още, че модната индустрия е отговорна за 10% от световните въглеродни емисии, което е повече от международните полети и морското корабоплаване взети заедно. Според ЕС, само през 2017 година покупките на текстил са генерирали около 654 кг. емисии въглероден диоксид на човек. Освен това всяка година европейците изхвърлят около 11 кг текстил, вместо да го дарят. В световен мащаб пък по-малко от 1% от дрехите се рециклират, което допълнително замърсява околната среда.

Именно поради тези стряскащи цифри много световни лидери и звезди използваха платформите си, за да промотират устойчивата мода. Това е начин да износваме старите си дрехи, вместо да ги изхвърляме след една година, което значително ще намали замърсяването. От друга страна се препоръчва и даряването на дрехи, вместо тяхното изхвърляне или изгаряне.

Като член на най-известното семейство във Великобритания, Кейт Мидълтън много добре знае, че трябва да дава пример не само с това, което върши и казва, но и с начина си на обличане. Затова тя рядко греши в модните си избори, доверявайки се на екип от професионалисти и разчитайки на своя собствен нюх. Преди дни херцогинята за пореден път доказа, че мисли за природата като облече блуза от далечната 2010 година.

В скорошно видео, публикувано в официалния канал на херцозите на Кеймбридж, Кейт сподели аудио клипове от телефонни разговори, които е провела с участници в изложбата ѝ Hold Still. В клипа може да бъдат видени и снимки от обажданията, както и кой точно е човекът от другата страна. Това, което направи впечатление на феновете на кралското семейство, беше блузата на Мидълтън, която мнозина разпознаха от официалната фотосесия за годежа между Уилям и Кейт през 2010 година.

Тогава снимките са направени от Марио Тестино и на тях Мидълтън носи кремава блуза и се е сгушила до бъдещия си съпруг. Усмихвайки се към камерата, Кейт показва и синия си сапфирен годежен пръстен, който преди това е бил собственост на принцеса Даяна.

Решението на херцогинята да облече дреха от годежа си не е случайно. Миналия месец се отбеляза 10 години от сватбата между Уилям и Кейт, като в социалните мрежи беше споделен клип, на който се вижда как съпрузите се забавляват с децата си принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. „Благодарим на всички за милите пожелание за нашата годишнина. Благодарни сме за 10-те години на подкрепа, които получихме като семейство“, написаха херцозите в Instagram.

Преди да отбележат годишнината си Уилям и Кейт посетиха Уестминстърското абатство, където се венчаха през 2011 година. В момента то обаче е превърнато във ваксинационен център в опит да се пребори пандемията от коронавирус.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари