IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Никой друг, освен Мерилин Монро, не трябва да носи тази рокля"

19 май 2022 14 30

Дизайнерът Боб Маки, който рисува емблематичния тоалет на актрисата, с критики към Ким Кардашян

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Голяма част от феновете и модните критици харесаха роклята на Ким Кардашян за тазгодишната Met Gala, но сред тях не беше Боб Маки. 

82-годишният дизайнер, който рисува известната рокля на Мерилин Монро за рождения ден на Джон Ф. Кенеди, разкритикува избора на Кардашян да заеме тоалета за бала в музей "Метрополитън" в началото на май. Тогава риалити звездата разкри пред пресата, че това е оригиналната рокля на Монро и е трябвало да отслабне няколко килограма, за да влезе в нея. Тъй като тоалетът се счита за историческа находка, по него не трябва да се правят никакви корекции. 

Ким Кардашян

Снимка: Getty Images

В интервю за Entertainment Weekly, Маки споделя мнението си относно избора на Ким да се превъплати в Мерилин Монро, дори само за няколко часа. Звездата разкри, че роклята й е била дадена само за снимките на червения килим, след което е била заменена с реплика. Оригиналът е бил взет от охрана и откаран в музея "Рипли". 

"Смятам, че това беше огромна грешка. Мерилин беше богиня. Луда богиня, но все пак богиня. Тя беше просто прекрасна. Никой не позира за снимки като нея. И роклята беше направена за нея. Беше проектирана за нея. Никой друг, освен нея, не трябва да бъде виждан в тази рокля", категоричен бе Маки. 

Дизайнерът рисува роклята през 1962 година за Жан Луис, който я изработва специално за Монро. Актрисата я облича, за да направи легендарното си изпълнение на "Честит рожден ден, господин президент" в чест на тогавашния президент Джон Ф. Кенеди. Монро умира само три месеца по-късно. 

В опит да влезе в роклята, Кардашян е трябвало да отслабне със седем килограма за три седмици. Тоалетът е бил докаран с частен самолет от музея "Рипли" във Флорида и първоначално е бил тесен за звездата, но по него не е трябвало да се правят корекции. Затова Кардашян е коригирала теглото си.

"Носех сауна костюм два пъти на ден, бях на пътечката, напълно се отказах от захар и въглехидрати. Хапвах само чисти зеленчуци и протеин. Не съм гладувала, но бях много стриктна", казва тя пред списание Vogue. 

Ким Кардашян

Снимка: Getty Images

Всички тези ограничения са били, за да може Ким да носи роклята само за няколко минути, да се снима на стълбите на музея "Метропоплитън", след което да облече реплика. 

"Аз много уважавам роклята и това, което означава за американската история. Никога не бих седяла с нея или пък яла, докато я нося, защото рискувам да я повредя. Също така не носех грима, който обикновено нося. Всичко трябваше да бъде съобразено и дори се упражнявах как да изкачвам стълби по-внимателно", казва още Кардашян. 

Въпреки всеобщата възхита от красивия тоалет, имаше фенове, които критикуваха звездата, че е избрала историческа находка за светско събитие. Изявлението на Маки съвпада с това на историци, които казват, че изборът на Ким е бил неуважителен към роклята и нейната история. 

Според д-р Джъстийн де Йонг, професор по модна история, визията е била "ненужна и безотговорна". По думите й, Ким е имала възможността цяла вечер да бъде с реплика на тоалета, вместо да използва оригинала за няколко минути. "Толкова важна част от американската история беше поставена под риск заради повдигане на егото и няколко снимки", казва тя пред People. 

Историкът на Мерилин Монро и колекционер на нейни вещи, Скот Фортнър, казва пред People, че актрисата е искала роклята да бъде само и единствено нейна. 

"Когато Мерилин научи, че ще пее на рождения ден на президента Кенеди, тя се свърза с Луис и му каза да направи историческа рокля, която да е единствена по рода си. Тя помоли да е нещо, което само Мерилин Монро може да носи", разказва Фортнър. Той допълва, че актрисата е стояла гола, докато тоалетът буквално е бил извайван по нейното тяло, за да пасне на всяка една нейна извивка. "Материята, която е в телесен цвят, внесена от Франция, беше наслоена стратегически, така че нямаше нужда Мерилин да носи бельо", казва Скот. 

Фортнър допълва, че роклята е паснала перфектно на Монро. Според него, никой друг не може да влезе в нея от първия път. Именно затова, Ким Кардашян е трябвало да направи промени във визията си, защото тялото й се различава от това на Мерилин. Колекционерът казва, че роклята е изключително нежна и може да бъде лесно повредена заради възрастта. Монро я носи през май 1962 година, което прави тоалета на 60 години. 

Тъй като на тазгодишната Met Gala Ким Кардашян искаше да бъде като Мерилин Монро, тя по-късно се преоблече в още една рокля, носена от известната актриса. Този път беше в емералдовия тоалет, който Монро носи по време на наградите "Златен глобус" през 1962 година

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари