IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчеви очила според формата на лицето – как да ги изберете?

26 юни 2022 15 00

Има рамки с различни размери и цветове

IStockphoto

IStockphoto

Слънчеви очила – един нов модел никога не ни е излишен! Всяка година тенденциите за тях се изменят. Но каквото и да става, преди да си купите, трябва да се съобразите първо с формата на вашето лице.

Може да ви допадат слънчеви очила по актуален тренд. Но дали те ще допълват скулите ви?! От голямо значение при избора също са формата на веждите и ширината на лицето. Понякога заради тях, един модел може да ви пасва идеално, докато друг да ви е широк или да не стои добре.

Ако разглеждате каталози със слънчеви очила и се чудите кои ще ви отиват най-много, ви съветваме да отидете в оптика. Там ще получите ценни насоки, които ще са ви от полза. Но преди това, може сами да прецените за някои у дома.

Как да измерите лицето си за слънчеви очила?

С обикновена линия

Измерете лицето си от единия край на скулата до другия. Погледнете внимателно линията на челюстта и разберете дали е остра или заоблена. Измерете дължината на лицето си от челото до брадичката. Определете ширината на челото си. Това до голяма степен ще ви покаже какъв вид очила са най-подходящи за формата на лицето ви.

С кредитна карта

Може да ви се струва странен, но този начин също е добър. Вземете дебитна/кредитна карта и застанете пред огледалото. Дръжте я вертикално, като поставите единия връх наравно с центъра на носа си, а другия – към ръба на окото.

Ако картата излиза извън ъгъла на окото ви, имате малка форма на лицето. В случай, че тя грубо докосва ъгъла на окото ви, това предполага, че имате средна форма на лицето. Когато картата не достига до ъгъла на окото, това означава, че имате голяма форма на лицето. И трябва добре да прецените какви слънчеви очила да си купите.

При слънчеви очила с по-малки рамки, ширината на стъклата е 55 мм. При средния размер, тя е 56-64 мм. Докато при най-големите говорим за ширина от над 64 мм.

Слънчеви очила – как да ги изберете според формата на лицето?

1. Овална

слънчеви очила

Ако брадичката ви е заоблена и скулите заемат по-голямата част от лицето, то вие притежавате овално лице. Дължината му е по-голяма от ширината, което означава, че имате широко чело и тясна челюст.

За този тип форма са подходящи така наречените авиаторски очила. Те определят структурата на лицето, без да я нарушават. Други, които се препоръчват, са тези с квадратни или кръгли рамки. Единствените, които не са подходящи, са слънчевите очила с големи стъкла, които скриват веждите.

2. Сърцевидна

слънчеви очила

Формата на лицето тук прилича на обърнат триъгълник. Брадичката е най-тясната част от него, а челото е широко. Тоест - ширината на лицето е по-голяма от дължината. И притежава по-високи скули.

Ако имате широко чело, не носете очила, които го увеличават допълнително. Дебелите рамки с големи стъкла не са за препоръчване. За сметка на това изберете малки рамки с тесен мост. Очилата с кръгли стъкла са най-подходящите в случая.

3. Слънчеви очила за кръгла форма

слънчеви очила

Дължината и ширината на лицето тук са почти еднакви. При кръглата форма има заоблена брадичка с остри ъгли. Линията на косата е гладка и равномерна.

Слънчеви очила, които отиват на тази форма, са тези с рамки, които го издължават изкуствено. Правоъгълните и кръглите са номер едно. Изберете по-големи в по-тъмни цветове, тъй като изглеждат супер зашеметяващо. Друго, което може да изпробвате, са рамките тип котешки очи или такива с половин (с корда). Те могат да подобрят формата на лицето и да му придадат характер.

4. Квадратна

слънчеви очила

В този случай дължината и ширината на лицето са доста сходни. Ъглите са остри, като линията на косата е гладка. Чифт големи слънчеви очила, които ще дефинират най-добре вашите черти, са за предпочитане.

Можете също да изберете котешко око или авиаторски стил. Тези очила ще накарат скулите ви да изпъкнат и ще очертаят веждите ви.

5. Триъгълна

слънчеви очила

Снимки: IStock

Хората с тази форма на лицето имат тесни скули и чело. Лицето (ромбовидно) се стеснява към слепоочията. Въпреки това брадичката е квадратна и широка.

Слънчеви очила с широка горна половина и голяма рамка са най-доброто решение при триъгълна форма. Може и да не залагате на рамка, а просто на стъкла, за да бъдат по-нестандартни.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари