IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две кралици, една корица - Серина Уилямс и дъщеря й Олимпия за Vogue

11 август 2022 12 30

Шампионката потвърди слуховете, че се отказва от тениса

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Серина Уилямс променя фокуса на живота си, заменяйки опитите за титла в тениса с такива за второ дете. 

40-годишната легенда на корта написа есе за списание Vogue, в което обяснява решението си да се откаже от спорта, за да направи своята еволюция, надявайки се да добави още един член от семейството си. Серина вече е майка на 4-годишната Олимпия, която застава заедно с нея за корицата на септемврийския брой на Vogue. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

По традиция септемврийското издание на модната библия е с най-голяма тежест за тенденциите през годината, отличавайки се с най-много страници от останалите през годината. Напълно заслужено, кралицата на корта краси корицата на Vogue именно за септември, показвайки на целия свят, че не само спортът й се отдава толкова добре. 

Облечена в дълга синя рокля, чийто шлейф стига чак до другия край на корицата, Серина позира на плажа, а зад нея се разкрива красивия син океан. Тоалетът описва чудесно тялото й, като се отличава с дебели презрамки, високо деколте и стегната талия. За да не се намокри шлейфът, 4-годишната Олимпия го държи високо, а самата тя е облечена с бяла рокличка

Говорейки пред Vogue, Уилямс разкрива, че със съпругът й Алексис Оханян се опитват да имат още едно дете. Това, което тенисистката не иска да преживява отново, е да играе бременна, както се случи през 2017 година, когато печели Australian Open. Тогава тя е във втория месец, но решила да продължи да се бори за титлата. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

"Със сигурност не искам да бъда бременна отново като атлет. Трябва да бъда или с двата крака в тениса, или с двата крака извън него", категорична е шампионката. Допълва, че с Алексис се опитват да имат дете от една година насам, като наскоро са получили добри новини от лекаря, който им е казал, че могат да добавят нов член към семейството си, когато се почувстват готови. 

Серина ще се опита да спечели историческа 24 титла от Големия шлем на тазгодишния U.S. Open. Най-вероятно това ще бъде и последният й турнир на корта, след което фокусът й изцяло ще се измести към семейството. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Говорейки за завръщането си към спорта след раждането на Олимпия, Уилямс пише, "Преминах от цезарово сечение през белодробна емболия до спечелването на финала. Играх докато още кърмех. Играх напук на следродилна депресия". Допълва, че е доказала на света цели 23 пъти какво може на корта и това й стига. Според нея, това даже е впечатляващо.

"Но тези дни, ако трябва да избирам между изграждането на спортното си резюме и изграждането на семейство, избирам второто". 

Уилямс разкрива, че никога не е мислила за деца, когато е започвала кариерата си. "Имаше моменти, в които се замислях дали въобще трябва да раждам дете в този свят, с всичките му проблеми. Никога не съм била уверена или спокойна около бебета и си мислех, че, ако някога родя, ще имам хора, които да се грижат за това дете 24/7", пише тя. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Въпреки че все още има огромна подкрепа и помощ от близките си, Серина е категорична, че е действаща и грижовна майка на Олимпия. По думите й, момичето е прекарало само един пълен ден далеч от нея. По времето когато Уилямс е възстановява от контузия, тя има възможността да забира дъщеря си от училище пет пъти в седмицата и никога няма да забрави усмивката на лицето й. 

Що се отнася до потенциално второ дете, Серина пише, че Олимпия няма търпение да бъде кака. Разкрива, че на въпроса "Каква искаш да станеш като голяма", момичето е отговорило, "По-голяма сестра"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

"Исках да бъда велика. Исках да бъда перфектна"

След тазгодишния U.S. Open Серина Уилямс ще каже сбогом на професионалния тенис, оттегляйки си като най-великата дама в този спорт. Печелейки исторически 23 титли досега от Големия шлем, тя е смятана за най-успешния тенисист в историята. Пред нея стои само рекордът на Маргарет Корт, която е с 24 трофея, спечелени обаче преди Оупън ерата. Споделя, че й е трудно да си представи живота си без любимия спорт, но вече иска да се фокусира върху увеличаването не на трофеи, а на семейство. 

"Целият ми живот, досега, се е въртял около тениса. Баща ми казва, че съм хванала ракетата за първи път на 3 години, но мисля, че е по-рано. Има снимка, на която Винъс ме бута в количката по тенис корт и там съм на не повече от 18 месеца", казва Серина пред Vogue. Допълва, че винаги се е стремяла към успеха и е била перфекционист във всяко едно отношение. Тази черта от характера й се пренася и на корта, където тренира усилено, за да усъвършенства всеки един удар така, че опонентът да не може да отговори. 

"Исках да бъда велика. Исках да бъда перфектна. Знам, че перфектни хора не съществуват, но каквото и да значи перфектност, исках да го постигна"

По думите й, това означава да бъдеш Серина Уилямс - да очакваш най-доброто от себе си и да доказваш на хората, че грешат за теб. "Има толкова много мачове, които съм печелила от яд, защото някой ме е отписал още преди старта. Това съмнение ме е мотивирало. Построих кариера, вдъхновявайки се от гнева и негативността, превръщайки ги в нещо добро", казва още шампионката. 

Споделя, че дълго време е обмисляла дали да играе на тазгодишните "Уимбълдън" и U.S Open, но, след разговор с Тайгър Уудс, е решила да участва и в двата турнира. В Лондон представянето й беше под очакванията, отпадайки още в първия кръг. Въпреки това, шампионката е решена да се върне на кортовете в родната Америка за последен път, за да покаже на какво е способна и евентуално да се бори за своята 24 титла. 

Серина Уилямс

Снимка: Getty Images

Относно наследството, което ще остави след себе си, Уилямс не го измерва в титли или наградни фондове. По-скоро тя мисли за възможностите, които е създала за хора като нея, израснали в беден квартал в Америка, мечтаещи да стигнат до върха в спорта. 

"Искам да си мисля, че, благодарение на предоставените ми възможности, жените атлети имат самочувствието да бъдат себе си на корта. Могат да играят с агресия и да вдигнат високо юмрука си. Могат да бъдат едновременно силни и красиви. Могат да носят каквото си поискат, да кажат каквото си искат и да побеждават, гордейки се със себе си"

Признава, че е правила множество грешки в кариерата си, от които е научила ценни уроци. "Далеч съм от перфектността, но съм поела много критики и ми се иска да мисля, че съм преминала през тези тежки моменти в тениса, за да може на следващото поколение да му е по-лесно. Надявам се хората да мислят, че аз символизирам нещо повече от тенис", казва още Серина. 

Серина Уилямс

Снимка: Getty Images

Въпреки че не е сигурна дали ранното отпадане от "Уимбълдън" няма да се повтори в Ню Йорк, Уилямс ще даде всичко от себе си, за да зарадва родната публика с колкото се може повече победи. Когато и да си каже последното довиждане с феновете, Серина не иска моментът да бъде емоционален и изпълнен с тъга. По-скоро иска да се фокусира върху хубавите моменти, които е преживяла на корта и да ги запази в ума си.

"Бъдете сигурни, че благодарността ми към вас не може да се изрази с думи. Вие ме носехте към толкова много победи и трофеи. Ще ми липсва тази моя версия, това момиче, което играеше тенис. И вие ще ми липсвате"

Последният турнир от Големия шлем за Серина Уилямс ще започне на 29 август на кортовете в Ню Йорк. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари