IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападнаха Кание Уест заради тениска с „Животът на белите има значение“

5 октомври 2022 15 00

Надписът бе в отговор на движението „Животът на чернокожите има значение“

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Движението Black Lives Matter, което в превод означава „Животът на чернокожите има значение“, се появи през 2013 година след убийството на 17-годишния Трейвън Мартин. Постепенно слогънът набра сила, като беше широко използван по време на протестите след заснетото убийство на Джордж Флойд от бял полицай преди две години.

В социалните мрежи редица известни личности и световни лидери обявиха подкрепата си към чернокожите. Един от хората, които публично са заявявали критиката си към подобно движение, е Кание Уест. Той многократно е изказвал подкрепа към президента Тръмп, който е противник на имигрантите и обеща, че ще построи стена между САЩ и Мексико. Слогънът му „Да направим Америка велика отново“ беше използван върху шапки, тениски и други предизборни материали. Именно с подобна червена шапка беше заснет и Кание Уест по време на посещение при 45-ия президент на САЩ.

Сега рапърът за пореден път затвърди убежденията си, въпреки че е чернокож американец.

По време на изненадващо модно шоу в Париж, където представи новата си колекция Yeezy, Уест се появи с интересна тениска, върху която беше изписано „Животът на белите има значение“. Надписът беше отзад, а отпред се виждаше снимка на папа Йоан Павел II. Дрехата беше носена както от модели, така и от самия Уест и водещата Кандис Оуенс, която беше специален гост на събитието.

Преди шоуто да започне, Кание Уест, известен вече само като Ye, каза на публиката „Всеки тук знае, че съм лидер... не можете да ме контролирате. Това е неконтролируема ситуация“. Той също така зачекна темата за обира на Ким Кардашян през 2016 година именно в Париж, за бившия си мениджър Скутър Браун и за скорошния му провал с Gap. Наоми Кембъл беше един от моделите в дефилето, но тя не носеше тениската с „Животът на белите има значение“.

Интересното е, че Лигата за борба с клеветата категоризира фразата „Животът на белите има значение“, която е преформулирана „Животът на чернокожите има значение“, използвана в протести срещу бруталността и насилието, като изявление на омраза. Лозунгът, носен върху ризите на Уест и Оуенс, преди това е бил използван от Ку-клукс-клан и други организации за превъзходство на бялата раса като атака срещу чернокожите.

Този ход на Уест е поредният му начин да се дистанцира от общественото мнение в полза на чернокожите.

През 2005 година рапърът попадна в заглавията, когато се появи в телетон за набиране на средства за жертвите от урагана Катрина и заяви, че тогавашният президент Джордж Буш не се интересува от чернокожите. Оттогава обаче Кание се присъедини към десни фигури като Оуенс, както и към Доналд Тръмп.

По време на интервю от 2018 година относно подкрепата му за Тръмп, Уест казва, че расизмът не го притеснява. „Ако ме притесняваше, нямаше да живея в Америка“, категоричен бе той. Същата година рапърът каза, че 400 години робство в САЩ звучи като избор. Малко по-късно обаче се опита да си върне думите назад, но реакцията вече бе задействана.

Дефилето на Ye в Париж бележи завръщането му към модата, след като марки като Gap и Adidas внезапно прекратиха сделките си с него. През септември тази година той заяви, че сам е прекратил взаимоотношенията си с Gap, твърдейки че магазинът не е изпълнил условията по договора. През същия месец обяви, че се разделя с Adidas, защото искал да продължи самостоятелно.

През 2016 година Уест бе критикуван за това, че е задължил моделите си в Ню Йорк да стоят дълго време без вода или сянка. Шоуто, проведено на територията на остров Рузвелт, закъсня с два часа и един от моделите припадна преди края му.

Това бе четвърто модно шоу, което Ye провежда в Париж. Именно във френската столица той прави дебюта си като дизайнер през 2011 година. Кариерата му в модата започва през 2008, когато поема стаж във Fendi. На следващата година присъства за първи път на Седмицата на модата в Париж.

„Париж е висшата катедрала на модата. Ако правя музика, рап музика, ще отида в къщата на Future. Ако правя дрехи, знаете ли къде ще отида? В Париж“, казва той пред Vogue.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари