IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български дизайнери впечатлиха на Седмицата на модата в Париж

3 февруари 2023 14 30

Ясен Самуилов и Ливия Стоянова с колекция в подкрепа на природата

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Грижата за околната среда и използването на възобновяема енергия се превърнаха в централни теми в последните няколко години. Особено сега, когато кризата с газа беше истински стрес за цяла Европа и се говореше за режим на тока, много от нас започнаха да обмислят дали не оставят лампите си включени безполезно дълго време, дали не е по-добре да спят на пълна тъмнина вместо телевизорът да е пуснат цяла вечер и какво ли още не.

Докато до режим на тока едва ли ще стигнем, замърсяването на околната среда е един от огромните проблеми, с които наистина трябва да се справим. Един от най-големите замърсители е модата, която със своя процес на създаване на нови дрехи увеличава значително въглеродния отпечатък. Именно затова множество марки се насочиха към създаването на устойчиви колекции, съдържащи дрехи, които могат да се носят няколко сезона подред, а не да се изхвърлят всяка година.

Едни дизайнери обаче решиха да обединят възобновяемата енергия и опазването на околната среда, създавайки революционна модна колекция. И всичко това идва от умовете и ръцете на двама българи, които се превърнаха в централна тема на тазгодишната Седмица на модата в Париж.

Ясен Самуилов и Ливия Стоянова са основателите на модната къща On Aura Tout Vu, която на 24 януари представи колекцията си за висша мода за пролет/лято 2023 година. Дуото е известно с това, че съчетава нестандартния хумор с нотка на пищност, като и този път оправда репутацията си. Сега обаче Самуилов и Стоянова решиха да насочат вниманието на всички към нещо важно и неотложно, а именно запазването на планетата.

Колекцията им носи името Sunlightpower, което грубо може да се преведе „Енергия от слънцето“. Целта на дизайнерите е да накарат човек да се вгледа в себе си и да черпи от собствените си ресурси, за да създаде собствена енергия. Творенията на колекцията правят възможно съхраняването на енергията, необходима за зареждане на различни устройства, благодарение на фотоволтаични панели. Те се съчетават с класически материи като коприна, тюл, дантела и кристали, поставени върху къси или дълги рокли, бродирани или инкрустирани върху сака в черна, златна, червена или жълта палитра.

В интервю за френското издание Franceinfo Ясен Самуилов обяснява вдъхновението зад избора на името на колекцията. Споделя, че с Ливия дълго време са се чудели кой е най-големия проблем на човечеството в момента, стигайки до заключението, че това е енергията. Така решили да го интегрират в дрехите си.

„Измислихме концепция за соларен панел, чиято възстановяема енергия се съхранява в батерия, с която зареждаме по желание мобилен телефон или преносима батерия. Решихме да произвеждаме собствена енергия. В нашата марка се отнасяме към проблемите по закачлив начин. Това е нашият отговор на енергийната криза“, обяснява дизайнерът.

Ясен и Ливия си партнират с френско-германската компания Asca, които са лидери в областта на соларните панели. Те разработват система, която позволява фотоволтаиците да бъдат отпечатани върху панели с различни форми, тънки и гъвкави, съдържащи вериги, свързани една с друга. Самуилов обяснява, че въпреки техническите ограничения, тези панели са включени в облеклото.

Колекцията, обяснява Стоянова, предлага на клиентите да свържат телефона директно към дрехи или обувки, където са вградени малки електрически панели. При обувките те се намират в подметката и при ходене произвеждат енергия, необходима за зареждане на батерията.

Ливия обяснява, че това е бъдещето за страните, които се сдобиват с достатъчно слънчева светлина. На по-късен етап марката ще започне да предлага и аксесоари, в които са вградени панели. „Добро решение е да създаваме собствена енергия, за да бъдем независими. Това има огромен потенциал – икономично е и не замърсява околната среда“, категорична е дизайнерката.

От своя страна, Самуилов се шегува, че това е много добър начин всеки да запази самообладание, когато види, че батерията му пада, а не си е взел зарядното или преносима батерия.

Чар или бедствие: Doja Cat с 30 000 кристала Swarovski, Кайли Дженър с лъвска глава

Кара Делевин с черен сутиен, Ирина Шейк с бял корсет – дефилето на Savage x Fenty

Нападнаха Кание Уест заради тениска с „Животът на белите има значение“

Българските дизайнери обаче не правят фурор само на модния подиум. През годините те са работили заедно с известни холивудски и музикални звезди като Кристина Агилера, Гуен Стефани, Лейди Гага, Джейн Фонда, Уини Харлоу, Били Портър и много други.

За още новини от света на модата и красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари