IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обеци – носенето на една е най-новата тенденция

1 април 2023 15 00

Тя може да замести брошката

IStockphoto

IStockphoto

Обеците за пролетта са по-цветни и обемни. След като дълго време крихме ушите под шапките, е време да привлечем вниманието с тях. Можем да ги украсим със смел аксесоар. Или да направим това поне за едно от тях.

Сигурно ви се струва странно да носите едната от две налични обеци. Но това е една от най-новите тенденции за сезона. След като сме я виждали на модния подиум, ето че тя постепенно навлиза и в ежедневието ни.

Тенденцията на единичните обеци дава контракултурни вибрации. Различният стил на тези аксесоари има динамична история, свързана с древни цивилизации. Така например при египтяните те са използвани за показване на социалния статус при мъжете. По данни на Reader's Digest, през Средновековието пиратите имали по обеца на ухото и тогава тя била нещо като символ на престъпността. До края на викторианската епоха пък чифт от тези бижута със скъпоценни камъни са притежавали само жените на аристократи.

жена, червило,

IStock

Обеците подчертават индивидуалността

Според резултатите от проучване, публикувано в The Research Journal of the Costume Culture, жените, които носят обеци, държат да изразят себе си чрез тях. Те се възприемат с по-висока привлекателност, красота и елегантност в сравнение с тези, които са без. Това обаче важи за поставянето на две обеци, а не само една.

Бижута с флорални мотиви – идеални за пролет 2023

Пролет 2023 – какви бижута да носите?

Бижута 2023 – стилът ар деко се завръща

Разнообразната символика на обеците може да бъде разбрана чрез това, което психолозите наричат процес на социално възприемане. Това е, когато хората правят изводи за другите въз основа на забележителни или нови знаци, които действат като културни символи. Като например една масивна единична обеца, висяща от ухото.

Единична обеца – хит за пролетта

Много модели се появяват в ревюта и фотосесия само с една обеца на ухото. И това по-скоро е свързано с бунтарството и тенденциите за премахване на социалните предразсъдъци в модата през последните години.

Ето с какво да я комбинирате:

  • Може да се каже, че бохемските модели обеци от 70-те са за предпочитане за пролетта, ако искате да закачите единична. Тя може да се съчетае с горна дреха или рокля със смел принт.
  • Много поколения разчитаха на брошки, декоративни игли или карфици с някои висящи елементи назад в годините. Този сезон единичната обеца заема тяхното място. Тоест можете да гледате на нея като на аксесоар, който ще бъде като акцент във вашата визия. Тя може да бъде с красив камък, пера, вериги или други красиви елементи, които се използват и за изработването на брошките.
  • Според модни експерти, ако се притеснявате да излезете навън с една обеца, винаги я комбинирайте с някаква традиционна дреха. Например цветен пролетен костюм или карирана риза.
  • Ако имате блейзър или сако с по-нестандартно деколте, изберете 3D обеца, например с множество камъни, за да се откроява на фона на дрехата.
  • В случай, че обичате халките, няма лошо да копирате стила на пирата с една по-голяма в сребърно или златно. Така например една огромна халка придава на външния ви вид повече непокорност.

За още тенденции в бижутата и модни съвети, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари