IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е Mermaidcore - модната тенденция, вдъхновена от русалките

27 май 2023 13 30

Защо звездите все повече се включват в нея

Снимки: Getty/БГНЕС

Снимки: Getty/БГНЕС

Въпреки името си, не се нуждаете от опашка, за да се включите в модната тенденция Mermaidcore, която е вдъхновена от русалките

Забравете за "крайбрежната баба", защото има нова модна кралица, свързана с океана, която вече правив фурор сред звездите и модните инфлуенсъри. В сравнение със своя лесен и прохладен предшественик, Mermaidcore носи със себе си блясък и елегантност в изобилие. Тенденцията постепенно се превръща във водеща за пролетта и лятото, като само в TikTok терминът е натрупал 14.5 милиарда гледания, докато Trendalytics съобщава, че mermaid-core има над 1000 търсения на седмица. 

@itgirllifeguide 2023 fashion trend: mermaidcore aesthetic #mermaidcoreaesthetic #mermaidcorefashion #mermaidcore ♬ Me Gustas Tu - Manu Chao

Популярността на Mermaidcore продължава да нараства с ускорени темпове, тъй като терминът вече е нараснал със 183,4% в търсенията спрямо миналата година. Това отчасти се дължи и на няколко културни фактора, започвайки с римейка на "Малката русалка" на Дисни, чиято премиера е планирана за 26 май.

Откакто игралната адаптация на любимия анимационен филм започна да се снима в началото на 2021 година и след пускането на първия трейлър през септември 2022 година, няколко звезди започнаха постепенно да налагат Mermaidcore на червения килим, вдъхновявайки се от приказните русалки. Една от тях е Хали Бейли, която влиза в ролята на Ариел в предстоящия филм. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Bailey (@hallebailey)

Докато естетиката доминираше на бляскави събития, вариращи от наградите "Оскар" до тазгодишната Met Gala, тенденцията в пастелна палитра с пайети не е само мрежест чорапогащник и рокли с люспи. Mermaidcore има и малко по-интересна и разнообразна страна, което я прави идеална за лятото. 

Кога започна всичко?

Въпреки че Mermaidcore набра скорост през последните месеци, благодарение на филма на Дисни "Малката русалка", той датира от 30-те години на миналия век – така че е безопасно да се каже, че тази тенденция има история. 

Твърди се, че типичният силует на русалка е създаден от френския дизайнер Марсел Роша и е демонстриран на модните подиуми за висша мода в началото на ХХ век. Скоро след това дизайнът беше циментиран в модни кръгове като Жан Пату, чиято рокля, вдъхновена от водни мотиви, се появи в брой на Vogue от 1933 г.

@bodyandstyle This is a detailed breakdown of mermaidcore into its elements to help your purse and the planet #mermaidcore #mermaidaesthetic #aestheticbreakdown ♬ TQG - KAROL G & Shakira

Десетилетия по-късно Mermaidcore все още краси подиумите - от изгряващи дизайнери като Bahía María и Siedrés до луксозни къщи като Versace. Модният директор на конфекцията на Bloomingdale, Ариел Сибони, каза пред Harper's Bazaar, че елементите на русалка са забелязани за първи път в колекцията пролет/лято 2021 на Versace с модели, носещи рокли с щампи на миди и морски звезди.

От пролетта на 2022 г. до пролетта на 2023 г. летните колекции от Victoria Beckham и Blumarine, преплитаха Y2K елементи с акценти, вдъхновени от океана, в своите дизайни – включително мащабни пайлети и тъкани в нюанси на морско стъкло и океан.

Как да се обличате според тенденцията?

За щастие на нас, хората, опашките не са задължителни, за да навлезем в тенденцията, вдъхновена от русалката. Всичко, което е необходимо, са дрехи, грим, аксесоари — и състояние на духа на русалка, за да се почувствате като модна риба навън.

Блестящи сукани, горнища с връзки и корсети могат да дефинират корсажа тип русалка, докато мрежестите чорапи и прозрачните развяващи се поли могат да въплъщават тази долна част в стил сирена. Забавлявайте се с материи, като тюл, пайети и волани, за да имитирате вълните на океанската вода.

Преливащи се халтер деколтета, рокли с изпъканали елементи или елегантни тоалети със силует на русалка са лесен начин да извадите на преден план вътрешата си Ариел. Бъдете внимателни в избора на цвят, като залагате повече на нюанси, които наподобяват дълбините на морето или красотата на залеза.

@ilovepinterest1111 In love with this atm ☆ #aesthetic #mermaid #mermaidcore #pinterest #fyp ♬ High By The Beach - Lana Del Rey

Забавлявайте се и с аксесоарите! Въпреки че може да не сте в състояние да носите обеци с морски звезди като героя на Сара Пакстън в "Русалка", огърлици, гривни и перлени обеци с морски миди ще запълнят тази празнота.

Що се отнася до грима, придържайте се към същите вдъхновени от морето нюанси за сенки за очи и червила. Подобрете блясъка с искри и скъпоценни камъни за блестящо покритие.

Косата трябва да изглежда семпла и лесна, но същевременно елегантна, затова ви съветваме да използвате четка за коса, а не тризъбец, както прави Ариел. Всичко от разрошени плитки до обемна прическа, оформена със сешоар, ще ви накара да се почувствате мистично и вълшебно. 

Зелен лайм добавя повече блясък в ежедневното ви облекло

Вратовръзка – водещ аксесоар в женските пролетни визии

Гащеризон за офиса – кои модели са актуални?

Кои звезди заложиха на тенденцията?

Забравете за Холивуд и Met Gala, звездите искат да бъдат русалки, поне що се отнася до модата. 

Тазгодишните Оскари ни показаха, че известните личности следят много внимателно какво се случва в индустрията за стил, като Хали Бейли от "Малката русалка" облече рокля в цвят аквамарин на Dolce & Gabbana. Ансамбълът й позволи да пристигне на червения килим в Лос Анджелис, носейки със себе си приказния свят на Дисни от дълбините на морето. 

Кейт Хъдсън се присъедини към нея и блесна от глава до пети в сребърни пайети и искрящи декорации. Роклята й се отличаваше с дълбоко деколте и тънки презрамки, а долната част беше оформена като опашка на русалка с дълъг шлейф

Хали Бейли

Хали Бейли и Кейт Хъдсън. Снимки: Getty/BGNES

Междувременно Аманда Сайфред се появи на наградите "Еми" с фантастичен външен вид. Актрисата, която спечели статуетка за ролята си в The Dropout, облече дълга до земята рокля на Armani Prive, отличаваща се с дълъг силует, покрит с кристали и акцентиран с мрежести детайли

На ексклузивната премиера на "Малката русалка" Хайди Клум привлече погледите, изглеждайки като подводна богиня, носейки ефрирна рокля, въплъщаваща океанските вибрации. 

Аманда Сайфред,

Аманда Сайфред и Хайди Клум. Снимки: Getty/BGNES

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари