IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плетени пуловери – дрехата, която никога няма да излезе от мода

6 ноември 2023 12 30

Как да я включите в есенния си гардероб

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със своите детайлни и текстурирани шарки, плетените пуловери са пълни с изтънченост и елегантност. Особено през есента и зимата, този класически артикул внася стилна естетика в гардероба ви, като същевременно ви осигурява топлина и уют. 

Както сме научили вече, модните тенденции са склонни да идват и да си отиват за миг. Това означава, че не всичко сезонно тази година ще бъде подходящо за следващата. Плетените пуловери обаче винаги запазват статута си на задължителна дреха, независимо от тенденциите през годината

Плетените пуловери и кабелноизплетените пуловери са замислени на ирландските острови Аран като практично облекло за рибари, но след като от Vogue обсъждат дрехите в статия от 1958 година, те навлизат в света на модата и никога не го напускат. Устойчивостта на този стил се свежда до няколко фактора, включително носенето му от различни знаменитости през годините, практичността му през по-студените месеци и фактът, че винаги може да се адаптира към текущите тенденции. 

Независимо дали добавяте няколко слоя отдолу или носите пуловера като основна дреха във визията си, той е задължителен елемент, който заслужава постоянно място във вашия есенен или зимен гардероб. 

Какво е кабелно плетене?

Кабелното плетене е стил на плетене, при който текстурите на пресичащите се слоеве се постигат чрез разместване на шевове. Например дадени четири шева, появяващи се на иглата в реда ABCD, първите два могат да пресекат следващите два – отпред или отзад, за да се появи нов ред, например CDAB.

Пресичащите се отзад бримки се прехвърлят на малка кабелна игла за съхранение, докато бримките, преминаващи отпред, се изплитат. След това предишните шевове се прехвърлят обратно към оригиналната игла или се изплитат от самата кабелна игла. Вместо да използват кабелна игла, някои плетачи предпочитат да използват голяма безопасна игла или за един бод, просто да го държат в пръстите си, докато плетат другия.

Кабелното плетене обикновено произвежда плат, който е по-малко гъвкав и по-плътен от типичното плетене, с много по-тесен габарит. Тази тясна ширина трябва да се има предвид, когато се преминава от кабелен шев към друг тип плетен плат. Ако броят на бримките не се намали, вторият плетен плат може да се раздуе или да се набръчка поради по-големия си размер. По този начин оребрените маншети на пуловер от аран може да не се свиват около китката или талията, както обикновено се очаква. Обратно, може да се наложи да се добавят шевове, за да се запази размерът, когато се сменя от друга плетена тъкан, като чорапи, към шарка на кабел.

Този вид плетене често се използва за направата на по-плътни и по-топли пуловери, както и да се осигури по-голяма площ за декорация. 

Как да носите пуловер през есента и зимата

Елегантно и смело

Плетеният пуловер има перфектната текстура и шарка, ако искате луксозен привкус на гардероба ви. Независимо дали е есента или зимата, плетеният модел е известен с това, че е спокоен луксозен елемент и остава предпочитана опция за тези, които искат да подражават на естетиката. Освен това, е и идеалният начин да внесете смели цветове във визията си. Смесването на живи нюанси с плетена шарка ще ви помогне да създадете вълнуваща комбинация, която ви позволява да бъдете по-креативни с вашата кройка за хладно време, без да жертвате изтънчеността. 

Плетени жилетки

плетена жилетка

Снимка: Getty Images

Универсалността на кабелната плетка е един от елементите, които поддържат този стил популярен година след година. Плетените пуловери и полотата често могат да бъдат ограничаващи и твърде затоплящи, особено през преходния период, когато времето все още не е толкова студено. Лесен вариант да направите дрехата по-практична е да изберете плетена жилетка. Опцията за лесно закопчаване и разкопчаване, в зависимост от времето, ще направи нещата много по-лесни. 

Мадона връща на мода плетивата на една кука

Рокли есен 2020: Сара Джесика Паркър, страхотно плетиво!

Плетен пуловер: Изборът на Елза Хоск

Плетена рокля

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STORETS ON ME (@storets)

Носенето на плетен пуловер с чифт дънки и яке е класически стилно, но тези, които искат да добавят нещо различно, може да се насочат към стилна опция за рокля тип пуловер, особено когато към нея се добави колан и е сложена върху рокля тип риза. Този разхвърлян и необработен външен вид е емблематичен, независимо от тенденциите. Съчетайте го с ботуши до коляното, когато е студено, или кецове, когато слънцето е височко, за да имате тоалет, подходящ за всеки сезон от годината. 

Къс пуловер

плетен пуловер

Снимка: Getty Images

Не всички пуловери трябва да са широки и големи – изрязаната кройка също може да внесе стил в гардероба ви. Ако искате да вкарате този шикозен модел в стила си за преходното време, вдъхновен от училищните години, изберете изрязан артикул, който ще ви осигури прохлада, но в същото време няма да ви позволи да настинете, ако слънцето изведнъж се скрие. 

За още модни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари