IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сутиените не са модерни – кои известни личности ги оставиха в миналото

7 февруари 2024 08 30

Какво обаче се случва с гърдите, ако не са подсигурени

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Отпадането на сутиените през последните години, повлияно от движения като „Освободете зърното“ през 2012 г. и преминаването към дистанционна работа по време на пандемията, е очевидно. Все повече жени престанаха да носят сутиени, като това се забелязва и по червените килими на различни събития, на които знаменитостите сякаш все по-често оставят сутиените си у дома.

Въпреки че сутиените са предназначени да поддържат и подобряват формата на гърдите, дискомфортът – особено от банелите или лошото прилягане – е често срещан проблем.

Следователно не е изненадващо, че редица знаменитости, включително Майли Сайръс (на основната снимка), Меган Фокс, Дженифър Анистън, Риана, Флорънс Пю и Джилиан Андерсън, възприемат движението без сутиени и дават приоритет на комфорта пред социалните норми.

На тазгодишните награди „Грами“, които се проведоха на 5 февруари, докато получаваше наградата си, Майли шеговито заяви от сцената, че всъщност е забравила да си сложи бельо.

Джилиан Андерсън;

Джилиан Андерсън; Снимка: Getty Images

Колкото до 54-годишната актриса Джилиан, позната от сериалите „Досиетата Х“ и „Короната“, тя заяви: „Не ме интересува дали гърдите ми стигат до пъпа. Не нося сутиен – просто ми е адски неудобно.“

Въпреки това, напредналият естетик и общопрактикуващ лекар д-р Чандни Раджани, базиран в Лондон, казва пред списание Female, че е от съществено значение да се прецени краткосрочното облекчение спрямо потенциалните дългосрочни ефекти върху здравето на гърдите.

Д-р Раджани, който е специалист по здравето и благосъстоянието на жените, обяснява, че ефектите от ходенето без сутиен могат да варират значително, но може да помогнат на тези, които намират традиционните сутиени за неудобни.

„Ефектите от неносенето на сутиен варират от жена до жена, в зависимост от фактори като размер на гърдите, еластичност на тъканите и индивидуален комфорт. Ходенето без сутиен може да доведе до повишен комфорт за някои жени, тъй като сутиените понякога могат да причиняват дискомфорт, дразнене или натиск върху раменете и гръдния кош.“

Д-р Раджани  добавя: „Освен това неносенето на сутиен може да насърчи по-добра циркулация и вентилация, намалявайки риска от проблеми, свързани с кожата.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @yeezyboosts

Специалистът обаче подчертава, че потенциалното въздействие на излизането без сутиен върху формата на гърдите и увисването е често срещан проблем.

Въпреки че има ограничени научни доказателства, свързващи употребата на сутиен с увисването на гърдите, някои твърдят, че естествената подкрепа, осигурена от сутиените, може да помогне за поддържане на стегнатостта на гърдите с течение на времето. Ходенето без сутиен може да доведе до повишено движение на гърдите, потенциално причинявайки разтягане на поддържащите връзки и тъкани.“

Други специалисти обаче  твърдят, че мускулите под и около гърдите могат да се укрепят с редовни упражнения и това да намали зависимостта от носенето на сутиени.

Флорънс Пю;

Флорънс Пю; Снимка: Getty Images

Флорънс Пю е друга актриса, която от години не носи сутиени на публични събития и се гордее с това свое решение. Друга известна вече жена, която е изключила сутиена от гардероба си, е новата съпруга на противоречивия рапър Кание Уест – Бианка Ченсори.  Красивата и доста пищна австралийка очевидно не се притеснява, че гърдите ѝ ще увиснат без този елемент от бельото.

Напоследък и Меган Фокс се носи без сутиен, явно разчитайки, че гръдните ѝ импланти ще поддържат бюста ѝ във форма или по-скоро знаейки, че дори той да увисне – ще го поправи отново с помощта на естетичната хирургия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Fox (@meganfox)

В крайна сметка явно няма окончателно правилно или грешно решение по отношение на носенето или неносенето на сутиен. „В крайна сметка решението да носите сутиен или не зависи от личния комфорт, начина на живот и индивидуалните предпочитания. От съществено значение е да се намери баланс, който насърчава както физическото, така и емоционалното благополучие“, казва още Д-р Раджани.

Припомняме, че през 2012 г. около темата за носенето на сутиени се разшумя много, след като стана ясно, че Facebook и Instagram цензурират женските зърна, но не и мъжките.

Редица знаменитости, включително Майли Сайръс и Кендъл Дженър споделиха свои собствени снимки без сутиени в опозиция на този двоен стандарт. Но това, което насърчи най-много тенденцията жените да захвърлят сутиените беше изолацията по време на пандемията и фактът, че все повече жени започнаха да работят от вкъщи. Този факт насърчи още повече възприемането на начин на живот без сутиен.

Проучване на YouGov от 2021 г. установи, че една трета от жените в Обединеното кралство са спрели да носят сутиени по време на месеците на изолация, докато изследователи от университета в Портсмут и университета „Сейнт Мери“ съобщават за 70-процентен спад в носенето на сутиени по време на пандемията, като една четвърт от жените казват, че нямат намерение да се завърнат към сутиените.

През октомври 2020 г. търговецът на бельо Bravissimo отчете 30% спад в приходите, докато в САЩ продажбите на сутиени са спаднали с 9% през същата година. Междувременно в TikTok хаштагът #NoBra натрупа 399,4 милиона гледания, а #NoBraClub има 102 милиона – и продължава да расте.

Движението без сутиени се появява отново редовно от 60-те години на миналия век. 

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари