IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Пеич, или феноменът безполово същество

19 май 2011 08 10

Стереотипите са тотално разрушени...

Снимка: Models

Снимка: Models

Метросексуалността е обществен феномен, стил на живот, който се разпространява сред младите мъже под влияние на съвременната масова култура.

Определена роля за такъв стил на живот играе концентрирането на вниманието върху собствения външен вид, модата, използването на козметика, търсене на атрактивност и индивидуално излъчване. Тези качества обикновено се свързват с женствеността или с външните прояви на явните гейове, но метросексулността не е сексуална ориентация.

Транссексуалността е форма на полова идентичност, при която даден човек трайно и устойчиво се идентифицира като представител на срещуположния пол. Т.е. при това състояние физиологичната и психологичната полова идентичност на индивида не съвпадат. Транссексуалността не е вид сексуална ориентация и няма общо с хомосексуалността.

Медицинските изследвания в областта посочват като възможна причина за транссексуалността различия в структурата и размера на някои части от мозъка, които вероятно определят половата идентичност

Асексуалността пък означава липса на сексуално желание и влечение. Хора, които изпитват постоянна липса на сексуално влечение и желание за сексуален контакт се наричат асексуални. В науката има спорове дали асексуалността е сексуална дисфункция или вид сексуална ориентация. (По Wikipedia)

И така нататък...

Човешката сексуалност е нещо толкова сложно, необятно и до голяма степен - непонятно, че дори най-добрите психолози и учени десетилетия наред не могат да разгадаят нейните причини(тели) и (по)следствия.

Да не говорим, че с годините и напредването на хилядолетието нещата сякаш стават все по-объркани и хаотични. Всъщност не нещата, а хората.

Има една сфера, която откри начин как да печели от този факт, и то преди доста години. Помните ли Кристен Макменами - едно от най-странните лица в модата? Тя "проби" именно благодарение на андрогинната си външност.

Андрогините - тези двуполови същества са излезли от страниците на древногръцката митология и се разхождат върху лъскавите подиуми, предизвикващи възхищение и недоумение в публиката.

(Една друга индустрия също печели от подобни индивиди, но там им казват "trannies" или "shemales"...)

Андрей Пеич е истинско явление в модния бизнес. Днес. Утре самият той не знае къде (и какво?) ще бъде.

Невероятно красивата жена, предпочитана от Жан Пол Готие и Марк Джейкъбс, всъщност е 19-годишно момче от сръбски произход. "Излизам евтино на дизайнерите в момент на финансова криза", шегува се Андрей, представящ мъжките и женските дрехи на Готие по еднакво убедителен начин.

Няма как да не се запитаме нормално ли е това... Дори най-свободолюбивите умове някак не могат да приемат красивото лице и дългите руси коси, прикрепени към кльощаво тяло с плоски (всъщност мъжки) гърди, но с изразена талия и по-широк ханш.

Въпросът всъщност не се крие в това "нормален" ли е Андрей, а в дилемата дали тази засилваща се тенденция в модния бизнес трябва да бъде насърчавана. В името на какво? На печеленето на пари, играта с човешките възприятия и социалните норми, представяни ни като "разрушаване на стереотипите"? Защото, нали, провокацията печели пари...

Моден бизнес, голяма работа, небрежно биха казали много хора. Истината обаче сочи друго. За съжаление или за радост, именно модният бизнес е този, който определя и налага стандартите за красота и възпитава младото съзнание, често лишено от родителско влияние (и внимание) и изцяло засмукано от масовата култура около него.

Прекалено сериозни сме? Влезте в галерията...

Автор на статията:
Диана Йорданова

КоментариКоментари

stacy.oddbird ( преди 12 години )
Искам само да отбележа, че сте ужасни! Как можете да говорите така за хората?! "Безполово същество" казвате, а него питате ли го какво му е да го наричат "същество", не човек. Възмутена съм!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ni4kaaa ( преди 12 години )
А какво хубаво момче щеше да е...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар