IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващи практики, които съсипват дрехите

3 юли 2015 05 50

Не се чудете защо покупките имат кратък живот

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Купувате си прекрасен бял пуловер. Точно този, който пасва идеално на вашата фигура и може лесно да се комбинира с всички панталони и дънки в гардероба ви.

Точно след един месец забелязвате как формата се променя, материята се отпуска и някак си нещо не е наред.

Не обръщате особено голямо внимание и всичко продължава като преди. До един момент, в който не откриете, че любимият ви пуловер вече няма нищо общо с този, който купихте от магазина.

Проблемът е, че тази ситуация се повтаря отново и отново с единствената разлика, че просто дрехите, които се съсипват, са различни.

Истината е, че невинаги този процес се дължи на качеството на изработка или използваните материи, а на грешните практики, които сме превърнали в навик.

За да не се налага да се сбогувате с още една любима дреха, прегледайте следните грешки и просто спрете да ги правите.

1. Използвате телени закачалки

Телените закачалки не осигуряват достатъчно сигурност за по-тежки материи и е възможно да изкривят формата на дрехите и да ги разширят. Инвестирайте в пластмасови или дървени такива, които са значително по-масивни.

2. Закачате пуловерите по същия начин, по който и тениските

Имайте предвид, че различните материи реагират по различен начин с гравитацията. Обикновената памучна тениска няма да се деформира, но тежкият пуловер в едра плетка със сигурност ще се разшири. Фините и леки дрехи е добре да се прехвърлят през закачалката, а не да увисват на нея.

3. Държите дрехите в найлонови торби

В момента, в който си вземете дрехите от химическото чистене, трябва да ги извадите от пликовете. Материите имат нужда да „дишат“, а найлонът прекъсва този процес на циркулация на въздух. Ако се получава често да извадите нещо от гардероба и то да е намачкано, това означава, че държите дрехите твърде близо една до друга.

4. Твърде често сушите в сушилня

Да, сушилнята е много удобна и практична, но в никакъв случай не прекалявайте с нея. Прекомерното ѝ използване може да разтегне и разшири вашите дрехи – нещо, което със сигурност ще съкрати живота им.

5. Не съхранявате правилно сутиените

Често явление в женските гардероби е сутиените да са буквално „сбутани“ и смачкани един в друг. Правилният начин за складиране е да подредите сутиените така, че чашките да са в една посока. Така няма да нарушите тяхната форма и да ги деформирате.

6. Изстисквате водата от банския

След като изперете банския си костюм, не изстисквайте водата от него по начина, по който правите с някои дрехи. Това ще намали еластичността на материите и банският ще се разтегне. Вместо тази порочна практика, използвайте две хавлиени кърпи и го затиснете между тях.

7. Перете банския в пералня

Поредната грешка с банските е използването на пералнята. По този начин цветовете ще избледнеят много по-бързо и материите ще се скапят, в буквалния смисъл на думата. Перете само и единствено на ръка, ако искате да се радвате още време на този модел в сегашния му вид.

8. Не обръщате дънките

Правилният начин да поставите деним в пералнята е като предварително сте закопчали всички копчета и ципове, и сте ги обърнали обратно. Причината за това е фактът, че дънковите платове са много по-тежки като се намокрят и се деформират. Освен това, по този начин ще запазите за по-дълго цветовете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари