IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не знаем за Chanel? – Част 2

12 октомври 2015 04 47

Любопитни факти около модната къща

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Chanel. Модната къща, превърнала се в емблема и символ на вечния стил.

Иновативните идеи на Коко Шанел не просто променят границите на общоприетото, но и задават едни от тенденциите, които с времето се утвърдиха като класики.

Всяка жена има в гардероба си малка черна рокля, а костюмът отдавна е приет като силует както за мъжете, така и за нежните им половинки.

Дългогодишната история на модната къща от създаването ѝ до днес разкрива някои интересни факти, които със сигурност не знаете.

Запознайте се отблизо с Chanel и най-любопитното от архивите.

1. Втората световна война

Четири от общо петте бутика на Chanel затварят врати през 1945 година заради Втората световна война. Един остава отворен, за да продава аксесоарите и парфюма, тъй като са били популярни сред войниците, които преминават през града.

2. Обувките в два цвята

Добре познатите емблематични обувки в два цвята на Chanel са създадени с идеята оптически да правят стъпалата по-малки, а краката – по-дълги. Преди 1957 година, този модел не е съществувал. Коко Шанел е работила с обущаря Мосю Масаро за създаването на емблематичните обувки. Те са направени с две основни идеи – по-малки стъпала и по-дълги крака.

3. Чантата

Моделът чанта „Chanel 2.55“ е кръстен на датата, в която е представен за първи път пред широка публика. Иконичният аксесоар може да изглежда със странно и ме, но фактът е, че е лансиран за първи път през февруари 1955 година.

4. Модната къща

Коко Шанел никога не е притежавала напълно модна къща Chanel. Нейният бизнес партньор, Пиер Вертеймер ѝ предоставя едва 10% от фирмата и след време, нейният дял се увеличава, но тя никога не е била в пълно владение на компанията. С днешна дата, марката е пълна собственост на Алан и Жерард Вертеймер, които са потомци на Пиер.

5. Поскъпване

Чантата 2.55 на Chanel единствено поскъпва с всяка следваща изминала година. Модната къща е в състояние да увеличава постоянно цената на аксесоара, затова ако искате да се сдобиете с една, не отлагайте.

Ако сте пропуснали – вижте първата доза любопитни факти тук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари