IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Луи Вюитон

20 февруари 2016 10 30

Историята на емблематичния дизайнер

Снимка: Уикипедия

Снимка: Уикипедия

Дизайнерът и предприемач Луи Вюитон е роден на 4 август 1821 година в малко селце в планинския регион Юра във Франция. Произлиза от семейство от отдавна установена работническа класа, предците на дизайнера са били дърводелци, фермери и шапкари. Баща му, Ксавие Вюитон, е бил фермер, а майка му – шапкарка.

Майката на Луи Вюитон умира, когато той е само на 10 години, а малко по-късно баща му се жени отново. Легендите говорят, че доведената майка на Луи Вюитон е била толкова сериозна и сурова, че е била достойна за ролята на мащехата в Пепеляшка. Упорито и вироглаво дете, дизайнерът страда заради своята доведена майка и отегчен от провинциалния живот, Вюитон решава да избяга в столицата – Париж.

В първия ден на пролетта през 1835 година, на 13-годишна възраст, Вюитон напуска дома си и пътува за Париж... пеша. Пътешествието му отнема повече от две години, в които си намира временни работни места, колкото да изкарва за храна и отсяда буквално където намери. След близо 470 мъчителни километра, дизайнерът пристига в Париж през 1837 година на 16-годишна възраст в разгара на индустриалната революция, която дава почва за крайности – внушаващо благоденствие и крайна бедност, бърз растеж и опустошителни епидемии.

От работническа класа до голямата слава

Тийнейджърът Вюитон е взет като чирак в работилницата на един успешен опаковчик наречен господин Маршал. През 19 век в Европа опаковането и изработването на кутии е било изключително уважаван и изтънчен занаят. На бъдещия дизайнер му отнема само няколко години, за да утвърди репутацията си сред най-високата аристократична класа като един от най-добрия в сферата.

На 2-ри декември 1851 година, на 16-годишна възраст, след като Вюитон пристига в Париж, Луи Наполеон Бонапарт организира преврат. Точно една година по-късно той приема титлата император на французите под царственото име Наполеон III. Втората френска империя се оказва особено благодатна за младия Луи Вюитон. Съпругата на Наполеон III наема именно дизайнера като личен опаковчик, изработващ персонални кутии и му поверява да „опакова най-красивите дрехи по изискан начин“. Именно императрицата се оказва „отворената врата“ за успеха на дизайнера към елитната кралска клиентела, която ще търси неговите услуги до края на живота му.

Иновативен предприемач

През 1854 година, Луи Вюитон открива свое собствено ателие за изработка на кутии и опаковки в Париж. Надписът над работилницата гласял: „Сигурни опаковки за най-чупливите предмети. Специализиран в опаковането на модни изделия“.

Четири години след откриването на ателието, Вюитон представя за първи път нов модел куфар. Вместо от кожа, той е бил изработен от сиво платно, което било по-леко, трайно и устойчиво на вода и миризми. Въпреки това, основният елемент за продажба е различната форма – повечето били с форма на купол, а новата е била правоъгълна. Именно тази разлика ги прави по-удобни за пътуване и пренасяне. Повечето критици смятат, че въпросните куфари са раждането на съвременните модели чанти за багаж.

Изделията бележат незабавно търговски успех и напредък в транспортирането и пътуването. През 1859 година, за да изпълни исканията на купувачите, Вюитон разширява ателието си и го мести извън Париж. Бизнесът процъфтява, а дизайнерът получава лични поръчки не само от аристократите във Франция, но и от кралски особи като Исмаил паша от Египет.

Луксозна марка

През 1870 година бизнесът и възходът на Вюитон са прекъснати от избухването на Френско-пруската война и последвалата обсада на Париж, която дава път на кървавата гражданска война, която унищожава Френската империя. Когато обсадата приключва на 28 януари 1871 година, Вюитон открива на мястото на работилницата си руини, откраднато оборудване и унищожен магазин.

Прословутият инат на дизайнера се проявява отново – той посвещава себе си изцяло във възстановяването на загубения бизнес. В рамките на няколко месеца, Вюитон построява нов магазин на нов адрес – 1 Rue Scribe. Заедно с новия адрес идва и новият акцент върху лукса.

През 1872 година дизайнерът представя нов дизайн на куфар, открояващ се с бежово платно и червени ивици. Семплият, но луксозен модел маркира началото на модерното въплъщение на марката като луксозен бранд.

Смърт и наследство

През следващите 20 години Вюитон продължава да твори на същия адрес, създавайки иновации високо качество, луксозни куфари за багаж. Дизайнерът умира на 27 февруари 1892 година на 70-годишна възраст. Марката Louis Vuitton обаче не умира с емблематичния си създател. Неговият син, Джордж, който създава и разпознаваемия в днешно време монограм LV ще превърне марката не просто в източник на луксозна кожа и изделия, но и в начин на живот.

Интересни факти около модната къща можете да прочетете в поредицата „Какво не знаем за: Louis Vuitton“ и „Какво не знаем за: Louis Vuitton – Част 2“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари