IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Кристиан Лубутен

27 февруари 2016 10 00

Една история в обувки

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Днес в рубриката ни „Модни диктатори“ ще представим един по-различен дизайнер. Името му се свързва не с дрехи, а с най-желаните сред жените модели обувки, които не просто, че се утвърдиха като негов емблематичен почерк, но и промениха хода на индустрията в сферата на аксесоарите.

В крайна сметка няма дама, която да не обича своите обувки, особено ако те са запомнящи се.

Кристиан Лубутен е роден през 1963 година в Париж, Франция и със сигурност не се слави с интереса си към училище. Той е най-малкото дете на майстор на шкафове и домакиня. Баща му не присъства особено много в ежедневието на малкия Лубутен, затова дизайнерът прекарва голяма част от времето си в компанията на трите сестри и майка си.

Майсторът на обувките открива своята страст към модния аксесоар инцидентно. Всичко необходимо за отключване на влечението е обикновено посещение на музей и поставена там табела, гласяща, че обувките на високи токчета не са позволени. „Бях очарован от тази табела. Никога не бях виждал такива обувки“, обяснява дизайнерът пред списание W. Отдавна преди това знаменито събитие, Лубутен изпълва тетрадки със свои собствени скици на обувки.

В бъдеще дизайнерът ще се вдъхнови и от книга с дизайнерските решения на Роджър Вивие, дадена му от приятел. Вивие е създател на обувки за Christian Dior през 50-те години.

Начало на кариерата

Изключен от училище на крехката възраст от 16, Лубутен започва работа в знаменитото вариете, кабаре и концертна зала в Париж – „Фоли Бержер“. Дизайнерът изпълнява всякакъв вид работа за танцьорките, включително и осъществява собствената си мечта да създава обувки за тях.

Лубутен научава плюсовете и минусите на бизнеса с обувки по време на работата си за Чарлс Джордан в началото на 80-те години. След като работи като дизайнер на свободна практика за известно време, Лубутен създава свой собствен магазин в Париж в началото на 90-те години.

Той открива вдъхновение за емблематичните червени подметки през 1993 година. „Асистентът ми седеше, лакирайки ноктите си в червено. Погледнах ги и реших да оцветя подметките като изявление за сезона“, споделя Лубутен пред Footwear News. „Помислих си: „О, боже! Червените подметки са толкова флиртуващи“, и моите клиенти ме помолиха да не спирам“.

Неговите артистични и сексапилни обувки скоро привличат вниманието на принцеса Каролин от Монако, една от първите му клиентки. Мадона носи опасно високите му токчета в някои от своите видеа, помагайки за представянето на Лубутен пред света.

Успехът на Кристиан Лубутен

През годините, Кристиан Лубутен продължава да представя актуалните тенденции сезон след сезон чрез обувки, материализиращи богатото му въображение. „За вдъхновение, често си представям куртизанка, живееща живота си в цирк“, обяснява дизайнерът пред Marie Claire. Креативният французин успява да превърне сюрреалистичните си красиви обувки в истински пример за световна слава.

Според The New Yorker, той продава над 500 000 чифта всяка година. Цената на това удоволствие варира от 400 до 6 000 долара. Кристиан Лубутен има бутици из целия свят в допълнение на щаба си в Париж.

Освен дамски обувки, дизайнерът смело разширява своето портфолио – през 2003 година бяха представени първите модели дамски чанти, а към момента има и мъжки обувки.

През 2013 година Кристиан Лубутен дебютира в козметичната индустрия. Днес можем да съчетаем емблематични обувки с лак за нокти и червила в богато разнообразие от нюанси.

През целия път на успеха Лубутен работи успешно в защита на своите дизайнерски решения от копиране и фалшифициране. Под прицела на французина попаднаха и от Yves Saint Laurent, които той съди за използването на червени подметки на някои от моделите обувки. За справяне с проблема с фалшивите обувки, Лубутен създаде и своя собствена интернет страница.

Извън модната си империя, Кристиан Лубутен има няколко успешни креативни предизвикателства. Той работи с режисьора Дейвид Линч по фотоизложба през 2007 година.

Ето и някои от най-интересните факти около дизайнера:

1. Бутиците на Кристиан Лубутен се намират на всички горещи ваканционни дестинации. Сред тях са Париж, Лондон, Москва, Хонг Конг, Япония, Австралия, Бразилия и Дубай.

2. Кристиан Лубутен не е само за жени. Първата асоциация след споменаването на дизайнера са обувките на висок ток с червени подметки. Освен това обаче, Christian Louboutin предлага мъжки модели, които могат да бъдат поръчани и онлайн или чрез специални дистрибутори.

3. Дизайнерът си има иконом, който пътува навсякъде с него и се грижи за всяка негова прищявка, дори и по време на почивка.

4. Първите обувки, които създава, са вдъхновени от известния кадър на принцеса Даяна пред Тадж Махал. Снимката е направена по време на посещение в Индия през 1992 година. „Помня снимката на принцеса Даяна, която си гледа обувките и си помислих, че изглежда толкова тъжна... Ще е хубаво нещо да я накара да се усмихне, когато погледне към краката си“, споделя дизайнерът. По тази причина той създава модел, с изписана думата „Love“ в емблематичното червено.

5. Моделът „So Kate“ е вдъхновен от Кейт Мос, докато тя пробва обувки за своята сватба. Моделът имала безброй много от иконичния модел „Pigalle“, затова Лубутен решава да го преработи – издължава предната част, затваря още повече петата и прави тока по-висок.

6. Един от универсалните съвети, които дава е, че колкото по-къса е дистанцията между върха на обувката и стъпалото, толкова по-трудно е да се върви. Колкото по-голямо е разстоянието – толкова по-лесно е.

7. Кристиан Лубутен цял живот предполага, че е осиновен, тъй като има значително по-тъмна кожа от тази, която имат сестрите му. През 2014 година дизайнерът открива, че е плод на страстна афера между майка му и мъж от Египет.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари