IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Донатела Версаче

5 март 2016 10 30

Наследницата на една империя

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Вече ви разказахме за основателя на модна къща Versace – Джани Версаче, а сега е време да проследим кой наследи империята.

Донатела Версаче е родена през 1955 година в Италия и със сигурност е едно от най-разпознаваемите имена в индустрията. Тя е по-малката сестра на Джани Версаче, като двамата заедно учат тънкостите на това да си дизайнер от майка си.

„Аз бях бебето на семейството“, обяснява самата Донатела Версаче. „Бях толкова разглезена. Бях най-добре облеченото малко момиченце в града!“, добавя тя.

Версаче започва да изгражда своята емблематична визия още от тийнейджърските си години, боядисвайки косата си платиненоруса и използвайки огромни количества черна очна линия. Тя е изключително близка с големия си брат, Джани, който често я взимал със себе си вечер и ѝ изработвал дрехи, които да носи.

Донатела учи в университет във Флоренция за известно време, но в последствие обединява сили с брат си в името на неговия бизнес с дрехи.

* Роби Уилямс, Джани Версаче и Донатела Версаче, Снимка: Reuters

Муза в модата

Когато Джани Версаче стартира собствената си модна компания през 1978 година в Милано, Донатела е плътно до него.

Техният брат, Санто, също е част от бизнеса. Джани разчита изключително много на Донатела и нейните съвети за моделите, като тя участва активно и в организирането на голяма част от ревютата и рекламните кампании. Именно тя е причината за връщането на духа на рока и връзката със знаменитостите – Донатела е близка приятелка с Мадона и Елизабет Хърли.

Донатела Версаче е и главен дизайнер за линията Versus на марката. Тя научава още повече за бизнеса през средата на 90-те години, когато Джани се бори с рак. След откриването на заболяването, всички от семейството работят заедно върху плановете за успех на компанията. Джани Версаче успява успешно да се пребори със страшната диагноза, но през 1997 е застрелян пред дома си в Маями, Флорида.

Донатела е съкрушена от голямата семейна драма и загубата на най-близкия си човек. Нейната дъщеря, Алегра, наследява 50% от компанията.

* Кейт Мос, Донатела Версаче и Наоми Кембъл, Снимка: Reuters

Топ дизайнер

Дни след смъртта на Джани Версаче, Донатела е обявена за новия креативен директор на модната къща. По това време тя вече е с водеща роля в бизнеса.

„Последните две години от живота на Джани... Качвах се в апартамента му, показвах му работата, взимах одобрения, но управлявах компанията, защото той не се показваше. Година и половина правех всичко“, споделя за този етап от живота си дизайнерката.

Донатела е водещото звено за визиите на модната къща от този момент нататък, помагайки да се запазят неговите архиви през годините. През 2009 година тя поверява линиите Versus на Кристофър Кейн с тежката задача да възобнови марката. След неговото напускане, Донатела Версаче сътрудничи с други дизайнери по линията, като освен това обновява колекциите висша мода на компанията – Atelier Versace.

С днешна дата модната къща Versace предлага на пазара широка гама от продуктови линии вариращи от стоки за дома през парфюми до дрехи и дори мебели. Компанията управлява и два хотела.

* Донатела Версаче, Снимка: Reuters

Личен живот

Донатела Версаче се омъжва за бившия модел Пол Бек през 1986 година. Двойката има две деца, Алегра и Даниел, след което се разделя. Техният син, Даниел, е кръстен на песен на Елтън Джон, който е техен семеен приятел. Известна със своя свободолюбив и светски начин на живот, Донатела се бори с наркотична зависимост след смъртта на Джани Версаче.

„Не можех да се справя с болката. Трябваше да крия чувствата си. Какъв по-добър начин да скриеш чувствата от наркотиците?“, споделя дизайнерката.

След като се бори със зависимостта си от кокаина, Версаче се подлага на лечение през 2004 година.

* Мадона за Versace, Снимка: Versace

Ето някои от най-любопитните факти за Донатела Версаче:

1. Донатела Версаче е музата на Джани Версаче. Дизайнерката е човекът, чието мнение е имало най-голямо значение за основателя на модната къща. Той се вдъхновявал и доверявал основно на нея.

2. Тя е първият човек, който разпространява своите творения чрез знаменитостите. Всичко започва с емблематичната зелена рокля, която Дженифър Лопез носи на 42-ите награди „Грами“ през 2000 година. Сред клиентите на модната къща са имена като Мадона, Кристина Агилера, Бионсе и Лейди Гага.

3. Дизайнерката има своя собствена линия. Откривайки таланта ѝ, Джани Версаче представя през 1989 година сестра си с нейната собствена марка – Versus.

* Лейди Гага за Versace, Снимка: Versace

4. Тя възобновява и разширява бизнеса. След като е обявена за Креативен директор на модната къща, Донатела Версаче разширява портфолиото и навлиза в сфери като козметиката, домашното обзавеждане и стоки за дома.

5. Донатела Версаче активно се занимава с благотворителност. Тя е един от посланиците на фондацията на Елтън Джон в борба с болестта СПИН и участва във фондация ONE Foundation, която помага на хора, жертви на природни бедствия.

6. Сестрата на Джани Версаче утвърждава личния си стил на крехката възраст от 11. Тогава тя променя визията си, боядисвайки се в русо и използвайки черна очна линия. Заради дръзкия начин по който изглежда, Донатела е изключена от училище.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари