IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Ив Сен Лоран

26 март 2016 10 30

Ученикът на Кристиан Диор

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ив Анри Донат Матийо Сен Лоран е роден в Алжир на 1 август 1936 година в семейството на Чалз и Лусиен Андре Мартийо – Сен – Лоран.

Той израства във вила на Средиземноморието с двете си по-малки сестри, Мишел и Бриджит. Макар че семейството му е сравнително заможно, тъй като баща му е адвокат и застрахователен брокер, който притежава вериги киносалони, детството на Ив Сен Лоран никак не е лесно.

Дизайнерът не е сред известните деца в училище и често е бил мишена на подигравки и тормоз от съучениците си, които го смятали за хомосексуалист. Като резултат на това, Сен Лоран е нервно дете, което почти всеки ден боледува.

Той обаче намира утеха в света на модата. Дизайнерът обича да създава сложни кукли от хартия и в началото на своя пубертет изработва рокли за майка си и сестрите си.

На 17-годишна възраст, изцяло нов свят се отваря пред дизайнера. Майка му го води в Париж и го запознава с Мишел дьо Брюноф, който по това време е редактор във френското издание на Vogue.

Година по-късно, Сен Лоран, който определено успява да впечатли Мишел дьо Брюноф със своите рисунки, се мести да живее в Париж и се записва в Chambre Syndicale de la Couture, където дизайнерските му решения бързо се забелязват. Мишел дьо Брюноф запознава младия Ив Сен Лоран с Кристиан Диор – един от гигантите в модната индустрия.

„Диор ме зашемети. Не можех да говоря пред него. Той ме научи на основите на моето изкуство. Независимо какво ще се случи след това, никога няма да забравя годините, които прекарах при него“, споделя самият дизайнер.

Под опеката на Диор, стилът на Ив Сен Лоран не просто израства и се развива, но и започва да се радва на още повече внимание.

През 1960 Ив Сен Лоран е извикан обратно в Алжир, за да се бори за независимостта на родината си. Той успява да се освободи от този ангажимент на базата на здравословни проблеми, но когато се връща в Париж открива, че работата му при Диор е изчезнала.

Първоначално новините са травмиращи за младия, чувствителен дизайнер. След това, казусът с работното място добива съвсем ново измерение – Ив Сен Лоран съди бившия си ментор за нарушаване на договора и прибира 48 000 паунда.

Парите и свободата създават чудесна възможност за Сен Лоран. В сътрудничество със своя любовник и съдружник, Пиер Берже, дизайнерът решава да открие своя собствена модна къща. С възхода на поп културата и копнежа за нови, свежи дизайнерски решения, Сен Лоран буквално уцелва най-подходящия момент.

През следващите двадесет години, творенията на Ив Сен Лоран покоряват и остават на върха на модата. Модели и актриси се борят да се докоснат до творенията му. Той облича жените в блейзъри и въвежда нови кройки за добре познати модели. Неговите емблематични модели включват феерични блузи и гащеризони.

Късни години

До 1980 година Ив Сен Лоран е истинска икона. Той става първият дизайнер, който има собствена ретроспективна изложба с работата си в музея Метрополитън в Ню Йорк. Под ръководството на Берже, който продължава да управлява модната къща дори и след раздялата на двамата през 1986 година, марката процъфтява като успешна и известна такава.

Но Ив Сен Лоран страда. Той става отшелник и се бори със зависимостите си към алкохола и наркотиците. Някои от модните критици се оплакват, че работата на дизайнера е остаряла.

В началото на 90-те години Сен Лоран намира твърда основа. Неговите творения са преоткрити от модния елит, който се оказва, че вече е изморен от гръндж движението, което доминира. Ив Сен Лоран също покорява своите демони.

В края на десетилетието дизайнерът забавя темповете на своята работа – той и Берже продават компанията, която са основали и бързо се сдобиват с цяло състояние.

През януари 2002 година Ив Сен Лоран участва в последното си ревю и се оттегля в Маракеш. Пет години по-късно значимостта на Ив Сен Лоран за френската култура е потвърдена – френският президент Никола Саркози го награждава с ордена на Почетния легион.

Ив Сен Лоран умира на 1 юни 2008 година в Париж след кратко боледуване.

Ето и някои от най-интересните факти за дизайнера:

1. Ив Сен Лоран е дизайнерът, който прави мъжкия гардероб по-женствен. Той променя основните форми на почти всички компоненти в мъжкия силует.

2. Дизайнерът е позирал гол. Много преди Марк Джейкъбс да застане гол пред обектива, Ив Сен Лоран го е направил за дебютирането на първия си мъжки парфюм.

3. Ученикът на Диор е „виновникът“ за превръщането на модата в достъпна. Смята се, че именно Ив Сен Лоран е дал началото на феминизма и толерантността към малцинствата в модната индустрия.

4. Краткият престой на Ив Сен Лоран в армията му донася депресия и сериозни психически проблеми.

5. Дизайнерът служи на страната си точно 20 дни. Толкова е престоят му в армията.

6. Известен с умението си да организира зашеметяващи купони, Ив Сен Лоран прави едно от запомнящите се празненства. На партито по повод парфюма Opium присъстват над 800 души, сред които Шер и Труман Капоти.

7. Ив Сен Лоран и Карл Лагерфелд са съперници в живота. Според мнозина, причината за това е фактът, че Ив Сен Лоран надминава Лагерфелд в училището за мода в Париж.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

? ( преди 8 години )
И никои не се интересува от твоето мнение. Не чети, ако не ти е по вкуса!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар