IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Албер Елбаз

7 май 2016 09 40

Ода за женствеността

Албер Елбаз, Снимка: Reuters

Албер Елбаз, Снимка: Reuters

Модният дизайнер Албер Елбаз е роден през 1961 година в Казабланка – гъсто населен град в Мароко.

На 10-годишна възраст той емигрира в Израел заедно с цялото си семейство и е отгледан в Холон.

След изпълнение на задълженията си в израелските отбранителни сили, Елбаз постъпва да учи в Колежа по инженерство и дизайн Shenkar, разположен в Рамат Ган.

Алекс Ко е неговият партньор в живота и успоредно с това Маркетинг директор на компанията на Елбаз.

През 1985 година дизайнерът се мести в модната столица Ню Йорк. Там той остава за две години, работейки за производител на сватбени рокли.

След това работи седем години с Джефри Бийн. През 1997 година, когато напуска, Албер Елбаз е нает на работа в Guy Laroche.

По времето, по което започва работа, модната къща се е превърнала в марка, следваща значително по-консервативна линия при силуетите.

Постъпването на Албер Елбаз дава своето отражение в колекциите, които след неговата намеса са напълно преобразени и обновени.

След само една година, Албер Елбаз напуска, за да започне в Yves Saint Laurent и да създава женските колекции на модната къща.

Когато Ив Сен Лоран се пенсионира, Елбаз става Директор дизайн. Превземането на марката от Gucci Group носи със себе си значителни промени, една от които е смяната на Албер Елбаз с Том Форд.

Почти „насилственото“ отнемане на позицията от дизайнера го стимулира още повече и той започва работа за Krizia в Италия.

Елбаз заема позицията на творчески директор в Lanvin през 2001 година. Печели световната награда на Съвета на модните дизайнери в Америка през 2005 година. Две години по-късно спечелва и Шевалие на Почетния легион в Париж.

През 2007 година Албер Елбаз е класиран сред топ 100 на най-влиятелните хора в света – класацията на списание Time.

Знанията за изкуството и цветовете дизайнерът наследява от своите родители. Баща му е бил колорист, а майка му е рисувала. Следователно, Албер Елбаз израства в семейство на родители на изкуството.

Дизайнерът не харесва идеята за работа в ограниченията на всеки сезон – неговата концепция е, че всеки цвят е красив за всяка част от годината.

Албер Елбаз предпочита да пребивава в Париж, но все пак казва, че прекарването зависи от вида място и хората, които го обитават.

С тази идеология, дизайнерът обича местата, на които е обграден от приятна компания – ненавижда Лос Анджелис. Всеки път, когато пътува из света, Албер Елбаз не се фокусира върху географията, с изключение на галериите и музеите. Обича да се социализира и се чувства нещастен, ако мястото и хората не са добри.

Работната среда в студиото му е приятелска. Всеки ден, всички работещи там, обядват заедно. Дизайнерът вярва, че винаги, когато хората споделят нещо повече от работа, отношенията стават по-близки и дълбоки.

Ето и някои от най-любопитните факти за Албер Елбаз:

1. Модните критици го определят като един от малкото дизайнери, които следват правилата и основите на истинската висша мода.

2. Lanvin, марката за която работи Албер Елбаз, е най-старата основана модна къща – датира от 1909 година.

3. Албер Елбаз обяви напускането на Lanvin след 14 години работа като творчески директор. Новината идва непосредствено след обявяването на Раф Симънс, че напуска Christian Dior.

4. През 2010 година Албер Елбаз споделя творенията си за Lanvin с масовата публика. Дизайнерът създава колаборация с H&M – колекция, която затвърждава любовта му към коктейлните рокли, палта с принт и аксесоари в животински елементи.

5. Дизайнерът е известен със своята добрина и често изпраща цветя на други дизайнери преди представянето на техните колекции. Неговото лично отношение към клиентите и жените често се вижда като основен акцент и в колекциите му.

6. Голямата любов на Албер Елбаз са масивните аксесоари, които се виждат всеки сезон в колекциите му.

7. Дизайнерът често е цитиран с фразата: „Моята работа е да правя жените красиви“. В следствие на това, част от най-големите му фенове са знаменитости като Мерил Стрийп, Джулиан Мур и Ема Стоун. Албер Елбаз е и създателят на сватбената рокля на Деми Мур.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

nagninodale ( преди 7 години )
Links of London engros | Links of London engros | Links of London engrosLinks of London Sweetie Armb
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар