IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Том Форд

24 декември 2016 10 30

Дизайнерът, който въведе скандала като основен двигател в модата

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки може да стане дизайнер по всяко време при условие, че има страст и отдаденост, за да го направи. Дипломата не е имала значение, важен е бил ентусиазмът.

Том Форд, роден на 27 август 1961 година е американски филмов директор и моден дизайнер. Той прекарва ранните години от живота си в предградията на Хюстън и Сан Маркос.

Премества се в Мексико със семейството си и учи в гимназия St. Michael, след което се мести в Santa Fe Preparatory School. Когато Форд е на 16 години напуска Santa Fe и започва в колежа Bard.

Оттам отпада и се озовава в New York University, за да учи история на изкуството. След една година там прекратява, за да учи телевизионна реклама. В този момент се появява в 12 национални рекламни кампании едновременно.

Форд възобновява образованието си в Parsons, където учи интериорен дизайн и архитектура.

Докато е в Ню Йорк, Том Форд прекарва по-голямата част от времето си в Studio 53, нощен клуб, чието посещение го кара да осъзнае хомосексуалните си наклонности.

Година преди да завърши, дизайнерът прекарва известно време в Париж като стажант в Chloe.

По това време, любовта към модата го вдъхновява и преминава последната година в проучване на индустрията. Въпреки това, Том Форд е дипломиран архитект.

След дипломирането той започва да си търси работа и крие факта, че има образование на архитект. Най-голямата му грижа е да го наемат на място, свързано пряко с модата. Някак си успява да убеди Кати Хардуик за работа.

По време на интервюто между двамата, нищо не подсказва на Хардуик, че Форд има каквито и да е знания за модата и въпреки това тя му дава шанс като асистент-дизайнер при нея.

През 1988 година, Том Форд се мести в Perry Ellis за две години. Там познава Марк Джейкъбс и президентът на компанията на социално ниво.

През 1990 година, Dawn Mello от Gucci наема Форд като главен дизайнер за женските колекции в Италия.

За шест месеца, Том Форд разширява ролята си в компанията със създаването на мъжки облекла и обувки.

Година по-късно, той е управляващ на единадесет колекции. До 1999 година, Форд има най-много акции в дружеството и спасява Gucci от фалит, извеждайки модната къща на едно от челните места.

През 2004 година той се разделя с компанията заради творчески спор. Форд създава колекция аксесоари, очила и мъжки облекла през 2006 година.

Председател на марката Tom Ford е Доменико де Соле, който е приятел и бивш колега на Том Форд от Gucci.


Освен модния дизайн, Том Форд открива и собствено филмово студио през 2005 година. Неговият първи филм като директор и продуцент е „Самотен мъж“ с участието на Джулиан Мур, Колин Фърт и други. Филмът и актьорите печелят няколко награди на 66-ия Международен филмов фестивал във Венеция.

В личен план, Том Форд е във връзка с Ричард Бъкли от 1986 година. Бъкли е журналист и бивш главен редактор на Vogue Hommes International. Двамата имат син, който се роди през 2012 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари