Холандската дизайнерка Анук Випрехт има любопитна визия за свят, в който хората не крият реалните си емоции и вярва, че високотехнологичната мода е ключът.

Нейните творения, които съчетават цифровата технология с висшата мода, си играят със социални норми и се стремят да намерят решение за някои от най-големите заблуди в обществото ни.

Дизайнерката вече е виждала свои тоалети на голямата сцена – певицата Фърги се появява на свое участие в Super Bowl. Анук също така е създала и 3D печатни облекла за трупата на Цирк дю Солей.

И все пак един от най-впечатляващите нейни дизайни е тоалет, разработен с кристалите на Сваровски, в който са използвани и вградени сензори. Те примигват заедно със сърдечния ритъм на човека.

Звучи просто и може би дори поетично да изложим на показ жизнената си сила, но по този начин не остава възможност за прикриване на емоциите.

Представете си, че носите такава дреха, когато сте с човек, към когото изпитвате не просто приятелски чувства, или сте на интервю за работа. Всички ще могат да видят, че сърцето бушува от страх или вълнение.

Ако носите сърцето си на ръкавите, наистина става дума за неподправена и чиста емоция, а това би могло да доведе до много неудобни ситуации.

Това очарование, в което се преплитат човешкото поведение и дигиталната мода, вече е вдъхновило някои експерименти.

Фърги по време на Super Bowl през 2011 г. Снимка: Reuters