IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стела Маккартни с апел: Модната индустрия да стане по-екологична

30 ноември 2017 11 45

Хората носят дрехите си доста по-малко от преди

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Разточителните практики на модната индустрия трябва спешно да бъдат спрени, тъй като замърсяват околната среда. Това бе апелът на дизайнерката Стела Маккартни и мореплавателката Елън Макартър, съобщи Ройтерс.

Продажбите на облекла в света се удвоиха от 2000 г. Хората вече носят дрехите си много по-малко, отколкото преди, обяви фондацията на Елън Макартър, която настоява това да се промени. Благотворителната фондация призовава за „кръгова икономика“ с многократно използване на материалите и продуктите, за да бъде намалено разхищаването и замърсяването на околната среда.“

Модата може да бъде забавна и секси – каза Стела Маккартни. – Истината е, че трябва да бъдем по-загрижени и да се замисляме как консумираме и да имаме някакво ниво на отговорност“. Всяка секунда се изхвърлят един камион облекла и по-малко от 1 процент се рециклират в нови.

Ако нищо не се промени, модната индустрия ще използва четвърт от годишния световен въглероден бюджет до 2050 г.

Докладът на фондацията представя предложения за по-иновативни решения. Той изтъква, че производството на текстил изпуска 1,2 милиарда тона парникови газове годишно – повече от самолетните полети и мореплаването, взети заедно.

От дрехите до океаните достигат половин милион тона микрофибри годишно. Това е повече от 50 милиарда пластмасови бутилки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари

Милиардерка ( преди 6 години )
Бедни хорица - живейте по- разумно и пестеливо!(Махам ви с ръчичка.)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар