Обувките винаги са били едни от най-добрите приятели на жената, но, оказва се, и на мъжа.

Винаги е изключително удоволствие да изберем някой красив модел, с който да преминаваме с лекота през ежедневието без да правим компромис със стила.

Разбира се, често изникват въпроси за качество, тенденции, суетност и дори символика на красивите модели.

За да вникнем по-дълбоко в трудностите на модната индустрия и как да разпознаем „нашите“ обувки, се допитахме до Роберто Ботичели.

Дизайнерът, който изгради своето име и вплете италианското майсторство разкрива тайните на бранша и актуалните тенденции при обувките за сезона.

Завършили сте право, как ви насочи животът в модния бизнес?

Моето семейство се занимава с производството на обувки повече от столетие. Истината е, че аз винаги съм искал да се занимавам с това, завърших право, защото в днешно време не е достатъчно само да знаеш как се правят хубави обувки. Исках да разпространя нашия продукт по целия свят и за да го постигна трябваше да придобия прагматизъм и умение да ръководя една такава институция.

Какви са най-важните качества, които трябва да притежава един бизнесмен в индустрията?

,

Най-важните качества са непоколебимост, голямо търпение и дълбока отдаденост на работата.

Каква е тайната на красивите и качествени обувки?

Тайната е в оригиналния и последователен стил на марката.

Какви ще бъдат тенденциите за есен-зима 2017 и за пролет-лято 2018?

Тенденциите за зимата, за дамите, са ботушите: боти или висок ботуш, удобни и лесни за комбиниране. Всички модели са украсени с ексцентрични бродерии или с нестандартни токове (дебели или нашите "must have" Джей Бейкър токове). За мъжа – мокасината, реализирана от различни материали и цветове, остава нашият иконичен модел. За следващата колекция пролет/лято, за дамите, ще бъде насочена към токовете – високи и удебелени, украсени с метални или перлени детайли. За мъжа пък, работихме много върху лекотата на подметките и материалите като велур и обработени кожи. И за двете колекции сме избрали много силни тоналности, ярки цветове, а за дамите много лак и питон.

Кои компромиси с модата никога не трябва да се правят?

Компромисите, които не трябва да се правят, е да наподобяваш някой друг. Всеки трябва да има негови собствени идеи опитвайки се да бъде винаги различен от останалите.

Отживелица ли е твърдението, че обувките задължително трябва да отиват на чантата?

Днес аксесоарите се комбинират лесно, цветове и материи се съчетават, за да създадат една фриволна игра по между си.

Как да познаем дали едни обувки са качествени? Какви са белезите, по които можем да преценим още в магазина?

Качеството на една обувка от висок клас определено идва от използваните за направата ѝ материали и неповторимостта на всеки отделен чифт, който може да бъде постигнат само чрез ръчната му изработка.

Кои са по-взискателни клиенти – мъжете или жените?

Днес можем да потвърдим, че не само жената е тази, която е много взискателна относно това, което носи. Също и мъжът до голяма степен е много внимателен, когато се отнася до аутфита му и изисква качество на продуктите, които избира да носи, да е високо.

Кои са класическите модели, които никога няма да излязат от мода?

От моя голям опит съм установил, че нашите иконични модели за мъже и за жени са класическите модели. Дори и изменени, обувките тип „деколте“ за дамите и мокасините за мъжете са представлявали и представляват един стил на живот. И двата модела винаги са „fil rouge“ на всички наши колекции.

Ако приемем, че човек се познава по обувките, как бихме определили характера по модела?

Един човек, който обръща внимание на себе си, винаги ще има хубави и поддържани обувки. Оригиналните обувки са синоним на един решителен характер синтезиран със целенасоченост.

Процесът по създаване на обувките и ексклузивни кадри можете да разгледате в нашата галерия.