IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на една епоха: Юбер дьо Живанши почина на 91

12 март 2018 13 31

Аристократичният френски дизайнер и неговото модно наследство

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Модният свят загуби един от своите най-велики дизайнери и стожери. Граф Юбер дьо Живанши, който основа едноименната модна къща Givenchy през 1952 година, е починал тази събота на 91-годишна възраст.

Новината съобщи неговото семейство чрез френската новинарска агенция AFP.

Дизайнерът бе известен по света като създателя на филма и личен дизайнер на дългогодишната си муза, Одри Хепбърн, във филми като „Закуска в Тифани“. Актрисата е и основното вдъхновение за създаването на първия парфюм на Givenchy – L'Interdit.

Със своите перфектни маниери и дисциплина, Живанши се открои като един от стожерите на модната индустрия, оцветявайки я със своя усет и талант повече от 50 години.

Колекционер със забележително око за визиите и интериорния дизайн, той оставя модната си къща като емблема за стила и класата.

Сред верните му клиентки и приятели се открояват Принцеса Грейс, Жаклин Кенеди Онасис, Джейн Фонда и други.

„Моята е една от най-красивите професии в модата: да правя другите щастливи с идея, сподели моделиерът миналата година по време на откриването на едноименната изложба „Hubert de Givenchy“.

„Щастлив съм, защото работех това, за което мечтаех като дете“, са думи от пресконференция, където той разказа спомени за професионалните си и лични отношения с някои от най-видните му клиенти, както и за възхищението и уважението, което има към Кристобал Баленсиага.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари