IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модните къщи във факти: Versace

30 юни 2018 13 15

Любопитни и малко известни

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Създадена през 1978 година в Милано, Gianni Versace SpA е една от водещите световни модни къщи и символ на италиански лукс.

Освен Джани Версаче и неговата сестра, Донатела Версаче, какво друго знаем?

Представяме ви малко известни факти за модната къща.

1. Донатела е най-голямата муза на Джани Версаче

Джани и Донатела Версаче са били изключително близки брат и сестра. Те се подкрепяли и изслушвали, давали си съвети за всичко. Например, когато Донатела била на 11 години, тя боядисала косата си руса, защото брат ѝ я убедил, че този цвят ще ѝ отива много. Години по-късно, вдъхновен от това, той създава парфюма Blonde. Когато стартира модната къща, Донатела му помага с PR и често го съветва за визиите на моделите.

През 1989 година, Джани Версаче създава линията Versus, която подарява на сестра си в знак на благодарност за подкрепата и любовта ѝ.

2. Емблематичният модел на Джани Версаче е златната рокля „Oroton”

Емблематичната и останала в историята металическа златна рокля е всъщност създадена през 1982 година и носи името „Oroton”. Тя може да бъде открита в много дизайни и вариации от създаването си до днес.

През септември 2017 година, по време на Седмица на модата в Милано, за юбилейната 20-та годишнина от смъртта на Джани Версаче, сестра му представи знаковите модели на 90-те години носещи именно тази златна рокля в съответните ѝ вариации за Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Хелена Кристенсен, Клаудия Шифър и Карла Бруни.

3. Благодарение на Versace, Google създават търсенето по снимка

Правилно прочетохте. През 2000 година Донатела Версаче изпраща рокля на Дженифър Лопес за наградите Грами. Всъщност, роклята е пратена по погрешка, защото е с изрязано дълбоко деколте, но Дженифър решава да я облече въпреки това. Роклята получава такова световно внимание, че Google регистрират потребителското поведение като знак, че могат да направят опция за търсене по снимка.

4. Versace са първата модна къща, която създава хотел под своето име

През 80-те години Джани и Донатела решават да обзаведат своя нов дом в Маями с мебели в техен стил и бранд. Това не е първият им опит в интериорния дизайн, но пък е началото на значително по-голям проект, наречен „Palazzo Versace”. Хотелите, създадени под това име, сега са два и се намират в Австралия и Дубай. Както можете да познаете сами, мебелите и декорациите са създадени от Versace и демонстрират емблематичния за модната къща лукс.

5. Versace е първата модна къща, която работи със супермодели, музиканти и звезди

Няма да е преувеличение да се каже, че това е първият бранд, който използва супермодели. Факт е, че Джани Версаче е бил близък приятел с много звезди и кралски особи, сред които принцеса Даяна, Елтън Джон, Шер, Майкъл Джексън и Мадона. И работи с много от тях. С някои създава рекламни кампании, а с други работят съвместно по музикални проекти за ревютата. Всички те винаги са имали място на първите редове на всички ревюта на модните къщи.

6. Донатела Версаче никога не е шила през живота си

Независимо колко изненадващо е за човек, който управлява модна империя, Донатела Версаче не може да шие и никога не е създавала сама нищо. Това е нещото, което е отличава от брат ѝ, Джани Версаче, който е обожавал да създава дрехи със собствените си ръце. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари