IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектната връзка: Интелектуалката

12 септември 2018 06 10

Мартина, която избра да се завърне в България

Перфектната връзка: Интелектуалката

Мартина все още е под 30, но вече е завършила висшето си образование в University of Essex, специалност "Философия". Университетът, който се намира на 50 км от Лондон й е дал възможност да започне работа на Острова. След три години специализация там, тя все пак избира да се завърне в България и потърси удовлетворяващо професионално развитие в родината си. 

Според нея у нас също има възможност за добра реализация, стига да не си мързелив и необразован. В момента работи за международна компания като HR - длъжност, за която нейната специалност много й помага. Скоро е получила покана да се включи като лектор в академия за млади лидери, които с постиженията си мотивират бъдещото поколение студенти Мартина е впечатлена от младежите, които са на прага да вземат важното решение къде да получат образованието си и с готовност споделя опита си за плюсовете и минусите на обучението в чужбина. 

Другата причина да приеме предложение за работа у нас са приятелите. Признава, че й липсват вечерите, в които на чаша вино с тези, които е израснала обсъждат различни теми. "Навлизаме дори в икономически, политически и спортни теми. Но е много забавно, всеки има своите доводи, базирани на преживяванията си в България или чужбина", разкрива Мартина.

Но тъй като и работата й е свързана с постоянна комуникация с хора, обича поне веднъж в седмицата да се усамоти вкъщи или сред природата. По този начин бори стреса от натовареното ежедневие и продължава служебните и социалните си ангажименти, заредена с позитивна енергия. Това лично запазено за себе си време, Мартина посещава най-вече на четенето на  книги. Като модерно мимиче, тя обича технологиите и всичко, което улеснява ежедневието й.

Затова винаги има под ръка E-Book Amazon Kindle 2016 Glare със заредени няколко различни книги. Има си такава, която обича да чете в метрото към офиса или в кратката обедна почивка, друга за моментите на откъсване от всичко сред природата, трета преди лягане…. Признава, че електронният четец й помага много, защото й спестява постоянното разнасяне на една малка библиотека напред-назад, както е правела преди няколко години. Специално този модел разполага с вградената памет от 4GB, което й е напълно достатъчно. Харесва й също усещането, че чете истинска книга, което се пресъздава от дисплея с Pearle-paper технология. Според начина на ползване пък батерията може да издържи и до 4 седмици. И може би най-голямото предимство за всеки потребител - супер компактен и удобен за носене. 

Ето какъв е животът в България днес през погледа на Марти:

Как протича твоето ежедневие?

Едва ли се различава от ежедневието на мнозина - 8-часов работен ден, срещи с приятели, семейство. Не са ми чужди и нощните забавления, но гледам да са в края на седмицата. Може би се различавам все пак по нещо - задължително в един от двата дни отделям време само за себе си. Имам приятел от две години, който трудно свикна с този режим. Но пък имам нужда да съм сама, да прочета някоя хубава книга, да изпия едно кафе без да бързам за никъде. Така започвам с много енергия седмицата, а и смятам, че се справям със стреса. Работата ми налага да се срещам с много и различни хора, общувам постоянно, което съгласете се - натоварва много.

Без какво не започваш деня си?

Задължително денят ми започва с две чаши топла вода. Гледам да съм станала поне час преди да изляза за работа. В три дни от седмицата задължително тренирам у дома, за ужас на съседите (смее се). Предпочитам да слушам музика, вместо да гледам новини сутрин – не обичам да се натоварвам рано с негативна информация.  

Ако имаш един свободен час, за какво ще го използваш?

Обичам да чета. Книгите помагат не само да се образоваме, но и да обогатяваме езика си. Развиват творческото мислене, фантазията ни. Най-полезното според мен, когато прочетеш една книга е, не колко факти, дати, събития си запомнил от нея – това може да се провери в интернет. Важни са всички възможности и нови идеи, които изникват в главата ти, защото книгите – художествени, исторически, всякакви – отварят хоризонти, дават ти нов поглед към света. Това няма как да го прочетеш в  Google. И не на последно място – помагат да релаксираме. 

За какво отделяш най-много време?

Като всеки млад човек, а и влюбен, най-често съм със своята половинка. Обичаме да спорим на различни теми, но като един философ винаги излизам права :) А и не съм чула в една двойка мъжът да е взел превес при спор. Какъвто и да е (смее се). Двамата обичаме да излизаме извън града при всеки удобен случай, като планината е предпочитаната дестинация.

По какъв начин технологиите се преплитат в ежедневието ти?

Който казва, че може да живее без технологиите - значи лъже. Не съм и на мнение, че те са причина да общуваме по-малко. Всичко пак опира до човек. Ако бъдеш приятел с технологиите и те ще бъдат твой приятел.

С какво ти помагат технологиите?

Ще дам пример с любимото ми хоби - четенето. Аз съм човек, който обича книгите, обичам дори мастилото по страниците. Допреди няколко години, когато тръгвах на почивка половината ми куфар бе зает с книги. Като добавите и задължителните козметики - не остава място за дрехи. Сега продължавам да си купувам, но пък на помощ дойде технологията. С един Kindle се освобождава куфара, имаш си цяла библиотека в чантата. Спрях се на E-Book Amazon Kindle 2016 Glare именно заради дисплея, който имитира повърхността на истинска хартия. Наличието навсякъде на Wi-Fi ми позволява освен да чета на устройството и да сърфирам в интернет. У дома си имам пакет за домашен интернет и също го използвам постоянно.

Какво има в дамската ти чанта?

Може да ви се стори странно за една жена - ред. Един несесер с най-необходимата козметика, телефон, електронната ми книга. Мисля, че не е никак много, но свикнах всичко да ми е подредено докато учех в Англия. Тогава бях със сравнително малка чанта и имах само най-необходимото. Не смятам, че нещо трябва да се променя сега.

Kindle устройствата са изключително популярни и достъпни у нас през последните няколко години. Ако го поръчате от телеком, може дори да бъде взет на изплащане, например за 7,90 лв. на месец.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари