IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектната връзка: Майката

7 септември 2018 13 10

Или как се „впрягат“ технологиите в помощ на домакинството

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Тя е на 35 години, има две деца, омъжена за журналист. До не много отдавна тя беше типичната активна жена с приличен доход и пълноценен социален живот.

Днес обаче Петя е в отпуск по майчинство, гледа двамата си сина – единият на 10, а другият на година и два месеца. Има и куче, което допълва общата картина от „гърла“, разчитащи на нея. Мъжът ѝ се опитва да помага, но заради натоварената работа грижите за дома и семейството са паднали предимно върху нея.

Все пак тя е запазила малко и от предишното си аз. Във всяка една свободна минута Петя чете, гледа филми и дори понякога пише в известен майчински блог. Тя е от онези дами, които не са забравили, че живеят в технологично общество, затова предпочита да спести един час по магазините за сметка на един клик в онлайн платформа за пазаруване.

Ето я и нея – една всеотдайна, но и много практична съвременна майка – Петя.

Как протича твоето ежедневие?

Моето ежедневие е свързано предимно с дома и грижите за децата. Сутрин правя закуска, храня малкия ми син, изпращам големия на училище, а след това излизаме на разходка с бебето. По обяд минаваме през училището на баткото, за да го приберем. Следва обяд, уроци, игри и всички по леглата. Ако намеря свободна секунда оправям къщата, защото в повечето случаи няма къде да се стъпи от играчки – така е, когато имаш две момчета и едно куче.

Без какво не започва денят ти?

Опитвам се всяка сутрин да ставам преди децата, за да имам един час, в който да изпия кафето си на спокойствие. Това е безценен момент, защото ежедневието ми обичайно е изпълнено с непрестанни искания за нещо от децата, крясъци, смях, рев и обикаляне на дома.

Ако имаш един свободен час, за какво ще го използваш?

Винаги съм искала денонощието да има 25, а не 24 часа. Преди, защото не ми оставаше време за всичките ми професионални ангажименти. Сега, защото не ми остава време да се наспя. Така че, ако някой ми направи подобен подарък, ще легна и просто ще спя.

За какво отделяш най-много време?

Времето ми е посветено на децата и мъжа ми. От време на време успявам да „открадна“ 15 минути за себе си, но със сигурност не са достатъчни.

По какъв начин технологиите се преплитат в ежедневието ти?

Аз съм пишещ човек, така че винаги съм държала да имам качествен лаптоп подръка. В момента не ми остава много време за това, но пък отделям голямо внимание на телефона ми. Използвам го за всичко – мога да пазарувам с него, проверявам какво се е случило в социалните мрежи (все пак съм жена и любопитството ми от време на време надделява), проверявам си пощата, а ако трябва да съм честна – най-често се допитвам до апликацията за времето, за да знам как да облека децата (Смее се).

Отскоро се интересувам малко повече от мобилни устройства, които постоянно се появяват на пазара, тъй като синът ми поиска да получи телефон за първия учебен ден. С баща му преценихме, че все още му е твърде рано и купихме умния часовник MyKi Touch – аз имам постоянна връзка с него, а той се забавлява, като си сменя каишките в различни цветове.

Преди няколко дни му подариха и таблет на Huawei, който за моя приятна изненада има безплатен достъп до сайта Ucha.se. Там има видеоуроци за всички класове, много е полезно. Всеки ден се удивявам какви улеснения ни дават технологиите – сега няма да ми се налага да показвам как се мери ъгъл с транспортир.

С какво ти помагат технологиите?

Както казах, за мен е най-важно технологиите да са ми от помощ. Не обичам да робувам на вещи – използвам ги, за да ми помагат. На първо място държа да знам къде се намира детето ми и дали има нужда от нещо. Миналата година бяха свършили по-рано часовете, и тъй като нямаше как да се свърже с мен, синът ми стоя един час пред училище, докато не отидох да го взема. След това идва удобството – обичам да пазарувам, но нямам достатъчно време, затова го правя през телефона.

Какво има в дамската ти чанта?

Мокри кърпички, играчки, памперс, използвана близалка, два-три бонбона, портмоне, телефон и ключове. Много е важно ключовете да са в чантата (Смее се).

Tialoto.bg съветва: за да не губите време в обикаляне и с равняване на пособия и джаджи за учебната година, проверете онлайн сайтовете на големите магазини. Пред 15 септември може да намерите и много добри предложения!

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

.... ( преди 5 години )
otdavna sum dale4 ot vremeto kogato otglejdah hlapence , ku4ence . no spomenite mi sa podobni
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар