IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марокански кафтан на сватбено изложение у нас

16 януари 2019 12 40

Модерни ли са тези одежди?

indiamart.com

indiamart.com

Традиционни сватбени одежди, чието изработване датира от 16 век, продължават да се шият в Мароко. Кафтаните са не само скъпи, но и уникални, защото всеки един детайл се изработва на ръка. Това коментира пред Bulgaria ON AIR г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България. Тя съобщи, че те ще бъдат поканени на изложението Balkanica Wedding & Honeymoon Expo, което ще се проведе в София на 19 и 20 януари.

По време на една сватба булката може да смени няколко облекла – от 5 до 9 на брой, каза тя и посочи, че нейният кафтан е изработен на ръка, с много фин сребърен конец, за периода от 6 месеца.

Когато ръцете на младоженката се изписват с къна, тя трябва да носи зелен кафтан.

Много дизайнери са заимствали част от мотивите на кафтана, за да изработят по-съвременни модели. Един от тях е Ив Сен Лоран, каза гостът.

„Облеклото наистина е много скъпо. Всеки поръчва тези облекла според джоба си, според финансовите си възможности. То може и да се наеме, което е много по-евтино за тези, които не могат да си позволят да им изработят такава одежда“, завърши посланикът на Мароко у нас.

Страната ни ще бъде домакин на сватбеното изложение за единадесета поредна година. На него ще бъдат показани най-новите тенденции.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари