IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за бижутата в няколко лесни стъпки

18 януари 2019 12 40

Сваляйте всичко, когато ходите на фитнес

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Бижутата придават цялостен завършек на една визия. Най-често жените са онези, които обичат тези аксесоари, но има и доста мъже, запалени по тях. За да имат по-дълъг живот, са необходими по-специфични грижи в зависимост от материала, от който са изработени.

С навлизането на все повече китайски стоки на нашия пазар, се появиха какви ли не имитационни бижута. Така много от нас могат да си вземат онова, което предпочитат, при това на нормална цена. Да не говорим, че има толкова съвършени реплики, че лесно може да ги сбъркаме с оригинала.

Среброто и златото са по-лесни за поддържане, но и при тях има специфики. Но най-вече бижутата от никел и други по-евтини примеси, бързо губят своя блясък, да не говорим, че могат да предизвикат алергични реакции по кожата.

Ето най-важното, което трябва да следвате при поддръжката на вашите бижута:

1. Сваляйте ги по-често

Има хора, които са свикнали да спят с някои бижута и не ги свалят с месеци. Това не е правилно. Първо, те могат да се скъсат, второ – да потъмнеят или се повредят по някакъв начин. Сваляйте по-често накитите си – след прибиране от работа, при отиване във фитнеса, когато плувате, готвите или миете чинии. Хлорът, солта, въобще влагата, могат да променят цвета на металите, както и структурата на полускъпоценните камъни. А при най-обикновените аксесоари се получава потъмняване.

2. Купете си кутии за бижута

Ако имате богата колекция от аксесоари, но не всеки си има кутия за съхранение, си купете нещо подходящо. Има бижута, които е по-добре да държите поотделно, за да не потъмняват, докато за други няма проблем да стоят на едно място с още няколко. Затворени в кутии, вашите красиви и любими накити ще са предпазени от прах и влага.

3. Внимавайте с козметиката

Ако не можете да излезете навън без парфюм или искате да намажете ръцете си с крем, махнете бижутата и ги поставете след като сте сигурни, че кожата е суха и козметиката няма да попадне по накитите ви. Дезодоранти, парфюми, лак за коса, кремове и разни спрейове за освежаване на кожата могат да съсипят някои бижута, най-вече обеци.

4. Почиствайте ги редовно

Понякога човек се поти повече. Влага и мръсотия могат да попаднат върху бижутата. Вземете си специална кърпичка, с която да ги почиствате след използване. Тя трябва да бъде мека, за да не ги драска, може например да си вземете като тези за очила, но по-добре да е суха. Почиствайте редовно своите аксесоари, особено през лятото, когато температурите са по-високи.

5. Грижа за среброто

Сребърните накити изискват повече внимание. С времето влагата и серните съединения в атмосферата водят до промени. Те потъмняват и губят блясък. За целта в ателиетата за сребро се продават специални полиращи кърпички.

Жизел Бюндхен остана само по бижута за Коледа

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари