IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барби – политкоректна, вече с протеза и в инвалидна количка

15 февруари 2019 06 30

Компанията празнува 60-годишнината й

Снимка: Mattel

Снимка: Mattel

Куклата Барби, която освен голям успех, не може да се скрие и от критиките на мнозина, че показва неправдив образ на женската красота, реши да промени коренно имиджа си.

След 60 години куклата на компанията Mattel излиза в съвсем нова версия, предава CNN. Новият външен вид на Барби може да помогне за борба със стигмата около физическите увреждания, отбелязва изданието. Очаква се новата Барби да дебютира през юни като кукла с протезен крак и друга, която е в инвалидна количка.

Новите кукли са част от линията на Барби Fashionistas от 2019 г., която цели да предложи на децата по-разнообразни представи на красотата.

„Като марка можем да повдигнем разговора около физическите увреждания, като ги включим в нашата линия за модни кукли, за да покажем още едно многоизмерно виждане за красотата и модата“, написа в официалното си изявление Mattel.

Освен нея, компанията е пуснала и кукла с плитки, наподобяващи тъмнокожа, както и с различни форми на тялото. Така някои от куклите нямат така силно изразена тънка талия или пък бюстът им е доста по-малък от обичайното.

Така Барби става полит коректна с новите тенденции в обществото, а според представител на компанията, Барби просто отговаря на търсенето.

13-годишно дете с протеза на ръката се оказва вдъхновител за новия модел кукла на Mattel. Също така инвалидната количка, която има новата Барби показва, че е за човек с трайни увреждания, отбелязва изданието. Компанията ще включи и рампа за инвалидна количка, съвместима с Barbie DreamHouseа.

Явно Барби ще отразява процесите, случващи се в обществото, тъй като и през 2017 г. пусна кукла с хиджаб.

Компанията е създадена през 1959 г., а по повод 60-тата годишнина от „Уорнър Брос“ обявиха, че ще снимат филм за куклата като в нейния образ ще влезе Марго Роби.

Самата актриса също коментира новата роля: „За мен е голяма чест да изиграя тази роля във филм, който ми се струва, че ще се окаже с огромно положително влияние върху всички деца по света“.

Слухове че актрисата ще приеме ролята се появиха още през октомври, но едва през януари тази година бе официално потвърдено.

Марго Роби става... Барби: За мен е чест

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари