IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почистим белите си обувки

29 май 2019 11 30

Съвети за една от най-важните части от стила на всеки

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Белите обувки се превърнаха в задължителна част от облеклото. Независимо дали сте облечени с костюм, рокля или тениска и дънки, те са универсален завършек на стила. Единственият минус е, че много бързо се замърсяват. Често това става почти веднага след като излезем от вкъщи и ако човек няма мокра кърпичка в себе си, цял ден се притеснява за това как изглежда в очите на другите. Дори и да ги чистите всяка вечер след работа, белите обувки отново ще бъдат мръсни на следващия ден. Има решения обаче, които могат да помогнат в борбата с мръсотията и те са всъщност доста лесни и достъпни.

Обувки от плат

Кецовете са едни от най-предпочитаните обувки сред младите. Удобни, леки и ниски, те се превръщат в предпочитано допълнение към стила от всеки тийнейджър. Често обаче платът, от който са направени, бавно съхне, ако бъде изпран вечерта и понякога се налага да чакаме с дни, за да може да обуем любимите си обувки. Ето един лесен съвет как да се справите с петната без да се налага да ги перете.

Снимка: iStock

Содата за хляб и оцетът са продукти, които се намират във всеки дом. Освен в домакинството те могат да се използват и като средство за почистване. Само трябва да смесите супена лъжица сода с две супени лъжици оцет и чаша топла вода. Потопете чиста кърпа или четка за зъби в сместа и започнете да премахвате петната от обувката си. Комбинацията от оцет и сода за хляб бързо ще изсъхне и обувките ви ще бъдат като нови.

Обувки от велур

Този тип обувки се почистват доста трудно, тъй като велурът е доста деликатен и лесно се уврежда. Ако сте забелязали, повечето велурени обувки не се продават в бял цвят, за да не се цапат толкова лесно. Но все пак и те имат нужда от почистване. На помощ идва един лесен метод, който включва само четири нужни елемента – памучна кърпа, гумичка за молив, бял оцет и четка за велур. За да премахнете влагата от обувките си, първо ги почистете с кърпата. След това леко започнете да триете петната с гумичката.

Снимка: iStock

Сложете хартиена кърпа върху мокрите петна и приложете натиск. Не разтривайте мръсотията или петната, защото те могат да се разпрострат по цялата обувка. Потопете памучната кърпа в оцета и много леко започнете да премахвате остатъците от петна. След това оставете обувката да изсъхне и после разтрийте външната страна на всяка обувка с четката за велур. Това ще им помогне да си възвърнат отново кадифената текстура.

Кожени обувки

Това е един от най-лесните материали за почистване, тъй като не поема толкова вода, колкото останалите. Тук ще ви трябват тоалетна хартия, сапун, памучни тампони или пък стара тениска, и от т. нар. магически гъби за почистване.

Снимка: iStock

Намокрете тоалетната хартия и добре я изцедете. След това леко започнете да премахвате петната по обувката и я оставете да изсъхне за 10 минути. Намокрете гъбата за почистване и отново я изцедете добре. Започнете да я движите нагоре-надолу по цялата външност на обувката докато петната се премахнат. Уверете се, че гъбата е влажна, а не оставя следи от вода. След това намокрете памучния тампон или старата си тениска и я насапунисайте. С леки движения почистете предната част на обувката докато отново видите първоначалния ѝ цвят. След това отново оставете обувката да изсъхне за 10 минути.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари