IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фурор: Рокли от балон

3 юни 2019 14 40

Норвежки дизайнер стана сензация

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Училището за модни изкуства Central Saint Martins се слави с това, че през него са минали небезизвестни дизайнери като Моли Годард, Грейс Уолс Бонър и Ричард Куин. Но един млад току-що завършващ дизайнер от Норвегия на име Фредрик Тярандсен направи истински фурор със своите дизайнерски рокли. Те се отличиха от другите не по провокативност, пищност или голота, а от самия материал, от който са направени. А именно – балон. 

Идвайки от Бодо, малък град в северната част на Норвегия, Тярандсен успя да привлече вниманието на всички със своите дизайни. „Вдъхновението за тези модели дойде от детските ми спомени. Исках да пресъздам замъглеността и „мъглата“ на самите спомени“, сподели младият дизайнер пред Vogue. След истинския фурор, норвежецът се сдоби с повече от 25 хил. последователи само за една нощ след като видеа от неговата колекция бяха пуснати из социалната мрежа Инстаграм. „Наистина не вярвах на очите си. Направих скрийншот на коментар от Линдзи Лоуън, за да го покажа на приятелите си“. 

 

 

Процесът за направата на роклите е минал като експеримент върху самия дизайнер. Той сподели, че е пробвал всеки един от моделите върху себе си, за да се убеди, че са безопасни и здравословни. Всяка една от роклите е направена от естествена гума като за всеки дизайн е било нужно около пет метра от материала. „Компанията, с която работя доставя гумата от Шри Ланка, където тя се добива от растения“, сподели Тярандсен пред Vogue. 

От голямо значение е, че роклите се връщат в същата си форма след като се свалят. Дизайнерът е проектирал система, която позволява на модела, който е в балона, да му спусне въздуха и в този момент гумата се залепва по тялото и се получава рокля или пола с потник. След това дрехата отново става на балон и отново е готова за обличане. 

 

 

За шоуто норвежецът се е допитал до всеки един от моделите как се чувстват в това затворено пространство. Но се е погрижил да се доставя достатъчно кислород вътре в балона. „Изпълнен е с кислород, което осигурява на модела около 2-3 хил. литра въздух. Човек диша по 480 литра кислород на час, така че моделите имат възможност да стоят около 3 часа вътре“, сподели дизайнерът. За да се увери, че моделите ще стоят по-малко време затворени в балона, Тярандсен започнал да ги надува точно преди началото на шоуто.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари