IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата колекция на Gucci – с послание към жените

4 юни 2019 11 50

„Моето тяло, моят избор“, пише на част от дрехите

Източник: Reuters

Източник: Reuters

Модна къща Gucci пусна новата си круизна колекция. На специално дефиле в музея „Capitolini“ в Рим, бяха представени облеклата от Cruise 2020, които носят специално послание. 

Модел се появи на подиума с дълга плисирана рокля, върху която има избродирана матка и яйчници, украсени с разноцветни мъниста. Основната цел на този тоалет и други, показани по време на дефилето, е да напомни на жените, че имат свобода на избор що се отнася до тяхната репродуктивна функция. 

Дизайнер на колекцията е Александро Микеле, който споделя, че е намерил вдъхновения за нея в най-стария музей в света.  

„My Body My Choice“ /"Моето тяло, моят избор" пише на гърба на част от дрехите, което е феминистки лозунг, използван през 70-те години. Други пък правят препратка към миналото, украсени с древногръцки елементи. 

„Жените трябва да бъдат уважавани и вземани предвид също колкото и мъжете. Те трябва да имат свободата да правят избор, дори това да е аборт, който е един от най-трудните“, коментира Микеле, който често разбива стереотипите в обществото със своите творения. 

По време на събитието бе уточнено, че екипът на Gucci подкрепя еднакво както правата на жените, така и на мъжете. 

Луксозните дрехи от круизната колекция са създадени на фона на спорната забрана за извършване на аборти в американския щат Алабама. От луксозната марка са категорични, че ще подкрепят сексуалните и репродуктивните права, майчиното здраве и свободата на индивидуалния избор, като голяма част от приходите от колекцията ще бъдат дарени на организации, които работят в тази насока. 

Новата колекция предизвика противоречиви мнения в социалните мрежи. Много хора, сред които предимно жени, я оцениха положително. Други пък обвиниха Gucci, че иска да се възползва от конфликта между граждани и управляващи в Алабама, за да си донесе дивиденти.  

„Благодарим ви, че сте съюзник на жените в тези странни времена, когато репродуктивните ни права са спорни“, пише жена под снимките на Gucci в Instagram. „Щом сте направили такова нещо, проблемът с правата на жените е сериозен“, коментира друг потребител. 

Още от Gucci Cruise 2020 може да видите в нашата галерия. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари