IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина дизайнерката Изабел Толедо

28 август 2019 14 40

Тя направи роклята на Мишел Обама за президентската клетва през 2009 година

Снимка: Reuters

Известната дизайнерка Изабела Толедо почина на 59 години. Причината за смъртта е рак на гърдата. Толедо стои за множество прекрасни тоалети, но един от най-известните е жълтият, с който Мишел Обама се появи за първи път като първа дама. Годината е 2009 година, а тогава мъжът - тогава президент Барак Обама, полага клетва като 44-ият държавен глава на САЩ.

Изабел беше провъзгласена като дизайнерката на дизайнерите. Тя се съсредоточаваше върху техниките и твореше своите дизайни далече от светлината на прожекторите. Дрехите й съчетават в себе си традиционната висша мода с ежедневието. Така се получават едни тоалети, които могат да се носят както на специални събития, така и в офиса.

В интервю за CNN през 2012-а, Толедо споделя, че тя повече обича дизайна и не си пада по модата. "Дизайнът е много различен от модата. Затова той е вечен. Обичам да съм инженер - да създавам дреха, да съчетам неща, които ще останат във времето".

дизайн

Снимка: Reuters

Дизайнерката е родена в Куба, където се учи да шие още на 8 години. В същото интервю тя признава, че се е насочила към този вид дейност, защото нищо друго не успяло да я впечатли. Мести се да учи дизайн в Америка, след което работи като стажант за Даяна Врийланд в Музея на изкуството "Метрополитън". 

"Изабел Толедо беше невероятен моден дизайнер. Запознах се с нея през 1990 година и веднага почувствах, че в нея има оригиналност и вдъхновение. Тя беше прекрасен човек", споделя пред CNN Валъри Стийл, която организира едни от първите изложби на Толедо.

Изабел добива огромна популярност след като съзадава роклята на Мишел Обама през 2009 година. Тогава Барак Обама става президент на САЩ, а съпругата му се появява в лимоненожълт тоалет на полагането на клетвата. През 2012-а пред CNN Толедо признава, че идеята за дизайна дошла от малко парче лимоненожълта трева, която намерила в студиото си. 

дизайн

Снимка: Reuters

Съпругът й веднага харесал идеята, нарисувал тоалета и го изпратил за одобрение. Въпреки въздействието си върху модния бизнес, Толедо по-скоро се беше насочила към дизайна. "Въодушевявам се всеки път, когато трябва да измисля как да зашия една кърпа. Винаги се питам какво точно искам да кажа с този тоалет и този плат. Не се задълбавам в това как изглежда един готов тоалет", казва тя пред CNN през 2012-а. 

По нейни думи, целта на дизайнера е да комуникира с публиката чрез дрехите. Не е важно какво правиш - рокля, тениска или пък пепелник, трябва да има нещо, което ще остане в историята. 

дизайн

Снимка: Reuters

Избел Толедо със сигурност ще остане в историята като дизайнерът, който винаги се вдъхновява дори от най-малкото нещо. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари