IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Louis Vuitton основават награда "Карл Лагерфелд"

29 август 2019 11 30

Модният дизайнер почина тази година на 85

Снимка: Reuters

Карл Лагерфелд е един от най-известните модни дизайнери. Роден е през 1933 година в Хамбург, но самият той твърди, че е роден 5 години по-късно. Независимо, че вестник публикува копие от кръщелното му свидетелство, където ясно е показана датата му на раждане, Лагерфелд празува през 2008 година своя 70-и рожден ден.

През 1959 година започва своята свободна практика като дизайнер и изпълнява проекти за известни марки като Krizia, Charles Jourdan и Valentino. През 1965 година, Лагерфелд напуска Париж, разочарован от света на висшата мода. Мести в Италия, където се записва да учи изкуства. Все пак, страстта към дрехите отново връщат дизайнера към модния бранш и през 1968-а става консултант по дизайн във Fendi. 

Карл

Снимка: Reuters

През 70-те години името му вече започва да набира популярност, когато е избран да изработи колекциите пред-а-порте за марката Chloe. Няколко години по-късно Лагерфелд се озовава в екипа на Chanel, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на модата. Той успява да върне марката под светлината на прожекторите, въпреки огромните критики и съмнения от страна на критиците. 

Лагерфелд комбинира строгия стил на Коко Шанел със съвременните тенденции, което отвежда Chanel на модния връх през 80-те и 90-те години на миналия век. През 1997 година списание Vogue обявява дизайнера за "несравним интепретатор на насторението на момента". 

За съжаление, на 19 февруари тази година, Карл Лагерфелд почина в Париж. Модният бизнес се сбогува с него с прощални ревюта и множество послания, описващи невероятната му работа и неизмеримия му талант. Сега, Louis Vuitton ще преименува една от големите си модни награди за млади дизайнери. 

Карл

Снимка: Reuters

На 4 септември ще се състои събитие, на което наградата "Млад моден дизайенр" ще бъде преименуван на "Карл Лагерфелд". Вицепрезидентът на компанията Делфи Арнолт сподели пред Independent, че Лагерфелд е част от наградата още от нейното създаване. "Той й беше напълно отдаден още от първия ден, вдъхновявайки ни със своя ентусиазъм и енергия. Споделяше ги културата и страстта си към модата с другите членове на журито и кандидатите. Всички ценим тези прекрасни моменти". 

Лагерфелд е бил част от съдийската комисия на наградата още от създаването й през 2014-а. Условията за кандидатстване са много строги. Желаещите трябва да са под 40 години и да са създали или продали поне 2 мъжки или женски колекции, за да получат наградата от 150 хил. долара, както и една година стажантска програма в Luis Vuitton. 

Карл

Снимка: Reuters

Само тази година, участниците в конкурса са близо 1700 души от 100 държави. В журито са още креативният директор на Dior Мариа Грация Чури, Марк Джейкъбс, креативният директор на Givenchy Клер Уайгт Келър и, разбира се, представители на Louis Vuitton. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари