IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да перете дрехите си за спорт с останалите?

29 септември 2019 16 00

Или това е вреден навик, който може да ви разболее

Снимка: Istockphoto

Дрехите с които тренирате са огромен източник на бактерии. Влагата от потта им позволява да се размножават и след това, дори когато дрехата изсъхне, ако не е изпрана, те попадат в тялото. Едно от основните правила при спортуване е да перете много често екипа си.

Доста от спортуващите си задават следния важен въпрос: Трябва ли да пера потните дрехи с останалите дрехи и това опасно ли е?

В действителност е по-добре да перете спортните си дрехи отделно от останалите. От една страна ако смесите различни типове текстури, това ще се отрази на материята на клиновете, потниците и анцузите ви, които са от по-мек плат. В резултат екипът ви може да се износи по-бързо от обикновено.

Друга важна причина е тази, че спортните ви дрехи са потни и миришат неприятно. Понякога дори след едно пране, този аромат не си отива. Така че ако наистина сте загрижени за личната си хигиена и как ухаете, е по-добре да ги перете отделно.

Важни правила за пране на спортен екип:

  • Използвайте специални препарати за спортни дрехи, те са съобразени с материите;
  • Избягвайте омекотители, те влияят на качеството на материята и убиват свойствата ѝ да попива потта;
  • Перете с хладка до студена вода;
  • Не изсушавайте дрехите си
  • Перете екипа си след всяка употреба.
Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари