IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еволюция на стила: Карл Лагерфелд

14 септември 2019 10 00

Една икона, една визия

Снимка: Getty Images

Карл Лагерфелд, който на 10 септември щеше да навърши 86 години, безспорно е една от иконите в модната индустрия.

Дизайнерът остави огромно наследство, креативност и зададе критериите във висшата мода с дизайни за Chanel, Fendi и собствения си едноименен бранд Karl Lagerfeld.

Той ще бъде запомнен и с още едно нещо – постоянството в своята визия, задължителната коса на ниска опашка и „униформа“ от черно сако, бяла риза, черни панталони, ръкавици и емблематичните черни очила.

През годините, неговата визия премина през естествена еволюция, но истината е, че основните компоненти останаха непроменени.

Смениха се само цветовете на костюмите, но се придържаха към класическата палитра от сиво и черно.

Аксесоарите обаче бяха неговата сила – той определено знаеше кога, как и по колко да ги използва.

Днес, когато Карл Лагерфелд щеше да празнува рожден ден, ви представяме неговата еволюция на стила.

1993

През 1993 година Карл Лагерфелд се появява в класически черен костюм с бяла риза и черна вратовръзка, за да приеме овациите за своето ревю. Той закрива ревюто на колекция есен-зима 1993 до своята муза – Клаудия Шифър, а в ръцете му стои неговият най-добър приятел под формата на моден аксесоар – ветрилото.

1993

1995

Следващите две години стилът му не търпи трансформации. Дизайнерът се придържа към абсолютната класика в комбинациите, а ветрилото все така е неизменна част.

1995

1997

През следващите две години започва да се създава тренд. Всички очакват края на ревюто му, в което той застава до Наоми Кембъл. Някои от модните критици залагат, че изборът му на визии е съвсем умишлен и с цел да насочи вниманието където иска – не върху себе си, а върху своите творения.

1997

2004

През 2004 година се откроява огромната разлика във визията на Карл Лагерфелд. Той застава до Жан-Пол Готие, но този път много по-различен от преди. Макар да запазва присъствието на черно-бялата комбинация, слънчевите очила са с различна форма и вече погледите са привлечени от дръзките и масивни аксесоари, които той поставя.

От ветрилото няма и спомен, а пръстите му вече се радват на многобройни пръстени. Класическият черен панталон е заменен от деним, а строгите материи са разчупени от метални отблясъци в материите. Сакото е заменено от slim кройка на блейзър, върху който се виждат блестящи инкрустации и бродерии. И започва нов етап от стила на Карл Лагерфелд.

2004

2007

От младият Карл Лагерфелд не е останал и помен във визията. През 2007 година Кайзер Карл залага на висока яка на ризата, черна вратовръзка и дръзко сако в многоцветен принт. Прическата обаче, прилежно прибрана на опашка, си остава емблематичен почерк. Пръстените стават неговото ново модно оръжие, обсипало всичките му пръсти.

2007

2009

Кайзер Карл продължава със своята игра с цветовете, запазвайки класическите кройки и форми. Ще запомним 2009 година с появата на новия любимец – кожените ръкавици, които си остават задължителни от този момент нататък. Черното сако е заменено от сини нюанси с отблясък, а аксесоарите стават все повече, като вече имаме добавени и верижки с медальони.

2009

2010

Един от най-емблематичните кадри в модната индустрия са Карл Лагерфелд и Ана Уинтур, изцяло решени в сивата гама и двамата със слънчеви очила. С това се отбелязва нов етап от модната еволюция на стила на Кайзер Карл – завръщането към класиките. Цветните елементи и нюанси по саката са в миналото.

2010

2012

През 2012 година Карл Лагерфелд закри ревюто на Chanel до Стела Тенант и се завърна към своите корени. Класическата черна риза и бялата якичка контрастират на дръзките бродерии по сакото, които са буквално стилен акцент във визията.

2012

2018

Един от последните кадри на Карл Лагерфелд е на неговото ревю за пролет-лято 2019 година. Там откриваме всички елементи, превърнали се в емблеми на неговия стил – изчистената визия от черен костюм в две части, бяла яка и задължителните стилни елементи под формата на бижута, поставени на вратовръзката и ревера му.

2018

И едно помахване, като за сбогом.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари