IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнерът, който промени модата

10 септември 2019 14 30

Карл Лагерфелд остави своя отпечатък върху света

Снимка: Getty

Знаете за онези хора, които успяват да ви докоснат без дори да ги познавате. Тяхната личност е толкова голяма, че някакси се пресягат и побеждават разстояния, за да оставят своята следа върху всяка една част на света.

Това са хора, които чрез успехите си показват на света, че освен талант, трябва да работиш здраво. Да се придържаш към мечтата си, да забравиш за купоните и да се фокусираш изцяло към постигане на целта си. Успееш ли, то тогава партита ще бъдат в твоя чест и ти ще си център на вниманието.

Музиката си има много такива личности - Фреди Меркюри, Майкъл Джексън, Бионсе и много други. Киното - също. Спортът, изкуството, архитектурата могат да се похвалят с големи имена, които са оставили отпечатък, който ще се задържи през времето.

Karl

Снимка: Getty

Модата, от своя страна, е малко по-странна индустрия. Тук, трябва да се доказваш постоянно, да измисляш нови модели, да си пръв с иновациите и да успееш да покажеш нещо ново на света. Модните подуими са една от най-трудната сцена за превземане, а, когато това стане, то ти се превръщаш в икона.

Карл Лагерфелд е такава икона. Роден на днешната дата през 1933 година в Германия, Лагерфелд още от малък знае как да пробива в бизнеса. Цялото му име е Карл Ото Лагерфледт, но самият той премахва последната буква от фамилията си, защото така ще звучи по-рекламно.

Karl

Снимка: Getty

Всъщност, през годините се водят доста спорове кога точно е роден дизайнерът. Той твърди, че правилната година е 1935-а, докато представителите му го подмладяват с още 3 години. Според източници, самият Лагерфелд твърди, че майка му е сбъркала датата в картона за раждане, тъй като й е било по-лесно да напише цифрата 3 вместо 8. 

Първият му досегег с модата е през 1955 година. Тогава е нает да работи за дизайнера Пиер Балмен, където учи занаята три години. След това се изкачва до артистичен директор на Жан Пату. Пет години по-късно напуска модната му къща, за да вземе кариерата си в свой ръце.

Karl

Снимка: Getty

След леки колебания дали модният бизнес е за него, Лагерфелд се озовава в 80-те години, където името му ще се превърне в нарицателно за дизайн. През 1983 година започва работа в модната къща на Chanel, а година по-късно създава и собствена линия. Четири години по-късно Лагерфелд започва да прави и собствени модни рекламни камапнии, които и до днес се използват като уроци по висша мода.

Знаковата му опашка се появява още през 1976 година. Самият той споделя, че през тези години се е изморил от дългите, къдрави коси, които е имал и затова решил да бъде върже своята. Оттогава насам този стил се е превърнал в запазена марка на дизайнера.

Karl

Снимка: Getty

Въпреки, че работи в модния бизнес, Лагерфелд първоначално не се славил с изящна фигура. Всъщност, той бил потикнат да свали няколко килограма, когато видял дизайнерките дрехи на Dior по времето на Хеди Слимейн. 

Те били така направени, че ставали само на най-слабите модели. Това накарало Лагерфелд да отслабне с цели 40 кг. Дизайнерът дори написа книга за режима си, в която признва, че, когато си на диета, трябва да останеш максимално време у дома, за да не се изкушаваш от храните навън. 

Karl

Снимка: Getty

Мечтите на Лагерфелд обаче били съвсем други в ранните му години. Той искал да стане карикатурист, но смятал, че в модната индустрия има повече пари. Самият Лагерфелд признава, че е харесвал модата като малък, но винаги е искал да рисува анимационни герои. Все пак, за радост на целия моден бранш, дизайнерът решава да рисува дрехи, за което ние сме повече от доволни.

Една от най-големите му страсти извън модата, е диетична кола. Лагерфелд признава, че пиел по 10 кенчета на ден от напитката. "Пия от сутрин до вечер. Мога да пия и през нощта. Това не ми пречи на съня. Не пия кафе или чай. Не пия нищо друго", признава той пред Harper's Bazaar. 

Karl

Снимка: Getty

Разибра се, Карл Лагерфелд не е пожален и от критиците. Той беше превърнат във враг на природозащитните организации, като PETA многократно се опитват да спрат негови модни дефилета. Причината е, че дизайнерът не се притеснява да използва кожа в своите дизайни. Дори това се превръща като основен материал за моделите му.

През 2001-а войната стига своя връх, когато шестима членове на PETA хвърлят парчета пай към дизайнера. За тяхно съжаление обаче пропускат целта си и вместо това удрят Келвин Клайн, който е противник на използването на животински кожи. След смъртта на Лагерфелф, от организацията пускат официално съобщение, което много от феновете сметнаха за обидно.

Karl

Снимка: Getty

"Карл Лагерфелд си отиде, а с това се бележи и краят на една ера, където кожата и екзотичните животни се използваха за дрехи. PETA изразява своите съболезнования към семейстовто на нашия враг".

Въпреки множеството критики, Лагерфелд успя да промeни модния бранш завинаги. Той беше човекът, който изкачи Chanel на върха в индустрията, а неговите дефилета откриваха най-важните модни седмици в света. Шоутата му в Париж и Ню Йорк събираха на едно място най-изявените модели, които разхождаха невероятни тоалети, показвайки истинския талант на един човек, който не попадаше в рамки.

Karl

Снимка: Getty

За съжаление, на 19 февруари 2019 година, Карл Лагерфелф почина в Париж от рак на панкреаса. Днес той щеше да навърши 86 години, повечето от които беше посветил на това да промени модата. Може да си спокоен, Карл, ти успя да го направиш!

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари