IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професия модел: Елена, златното момиче в модата

1 ноември 2019 17 30

Елена Бинева от Ivet Fashion

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тя е млада, руса, изключително красива и с топли очи. Тя е Елена Бинева, откакто е навършила 20-години, е позната на цяла България като един от „диамантите“ – заслуженото прозвище на нея и останалите от ансамбъла. Тя е световна и европейска шампионка по художествена гимнастика, била е част от националния ансамбъл на България и е сред момичетата, заради които той става емблема на страната ни.

Отказа се от художествената гимнастика, а сега застава пред Tialoto.bg в една съвсем нова светлина – да ни разкаже за пътя на модела, който е твърдо решена да извърви. В момента тя е сред лицата на Ivet Fashion и вече 4 месеца се занимава професионално с моделство.

Представяме ви Елена Бинева!

Не можем да не те попитаме – защо прекрати с художествената гимнастика и се насочи към моделството?

Защото напоследък ми се струпаха много травми, една от които ставаше все по-зле и така се наложи да прекратя, за да могат момичетата да имат по-пълноценен план за тренировка и да са уверени, че ще излязат на състезание и ще дадат 100% от себе си.

По какво си приличат художествената гимнастика и моделството?

Хубавото е, че са доста еднакви, защото ако имаш работа като модел, ти си от сутрин до вечер с един екип от хора и нямаш толкова свободно време. Същото е с гимнастиката. Другото е, че за да си успешен модел, трябва да вярваш изцяло на своята агенция, на букера ти, трябва да им имаш пълно доверие и да знаеш, че дори и да ти кажат нещо негативно, то винаги ще е в твой плюс и в твоя полза. И трябва да се вслушаш, за да израстваш.

Спортът изгражда дисциплина, с какво това ти помага в модната индустрия?

И в моделството е така, трябва да си много самодисциплиниран. Работиш с хора, които са такива и ако отиде модел, който не може да се впише в техния график и ритъм на работа, нещата няма да се случат. Има много сходни неща между гимнастиката и моделството.

Елена1

Какви са ти впечатленията за професия „модел“ в България?

Малко ми е трудно да кажа, защото нямам кой знае какъв опит. Иначе впечатленията са ми, че има много хора с много интересни идеи – гримьори, фризьори. Те са много напред във времето, следят и извън страната какво се случва и са страхотни, нивото е наистина много високо.

Какво те накара да си кажеш, че това искаш да правиш?

Винаги съм имала интерес към мода и моделство, към дрехи и всичко, свързано с индустрията, ми е било интересно. Иначе още докато бях гимнастичка участвах в един проект, който беше свързан с роля на модел, актриса и оттам много се запалих. Идеята ми бе след спорта да се ориентирам натам, а то стана малко по-бързо. Не беше импулсивно, а обмислено решение.

Как започна работа с Ивет Фешън?

Преди години, докато се разхождах из центъра, ме спряха два пъти мисля. Те може да не помнят, но аз го помня. Казаха ми, че ще се радват да отида в агенцията, да видят дали ще мога да се впиша. Аз тогава нямаше как да приема, тъй като когато си гимнастичка, не можеш да правиш нищо странично, изцяло си отдаден на спорта. И тогава не приех, но сега, когато се отказах от художествената гимнастика и директно се сетих за тях.

Елена2

Кои са митовете и легендите, свързани с професията?

Ами досега не съм получавала дрехи и козметика. Мисля, че извън страната, когато отидеш на ревюта, някои от брандовете подаряват на моделките нещо, но определено не са дрехите от ревюто, а по-скоро сувенир. Наскоро чух от една моделка, че са ѝ подарили термос. Миналите години са им подарили чантички, а тази година – термос.

Със сигурност съм си представяла, че е лесно, защото познавам моделки, разговаряла съм си с тях и ми разказват какво е в чужбина и какво е тук. Но със сигурност не е лесно.

Тръгнала си с едни нагласи към професията – кое не се сбъдна?

Цял живот в залата са казвали, че съм висока, идеална за модел, а сега като съм в агенцията – аз съм най-ниската. Аз съм 176 сантиметра, което е много ниско за модел. Също така мислех, че много бързо ще изляза от страната като модел, че ще представям агенцията извън България, което се оказа, че не става толкова бързо.

За да работиш в чужбина, трябва агенция оттам да подпише договор с моята агенция. Или те трябва да ме открият по някакъв начин, или нашата агенция изпраща портфолиото на друга агенция и ако те харесат някое момиче – тогава. Другото са кастингите. Викат няколко момичета в агенцията и ни представят пред агент от чужбина.

Тези неща не стават толкова лесно, колкото си мислех преди.

Елена3

Това ли е най-големият успех за един модел, да излезе извън страната?

То е до човек. Наскоро бях на едно ревю, в което се запознах с много моделки и говорихме с тях основно за чужбина, как стават нещата и те повечето се отказват, защото имат връзка в България и искат да са си тук. Докато аз съм изцяло отдадена, вглъбила съм се и ще направя каквото е нужно и каквото зависи от мен.

Това ли е успехът за теб?

Да излезеш от България е голяма крачка в кариерата. Тук не мога да работя с големи брандове, защото просто ги няма.

Елена7

Какво е работното време на професия „модел“?

Никога не знаеш. Когато се уговарям с приятели, не мога да кажа конкретен час. Случвало се е да ми кажат „След два часа да си еди-къде си“, но на мен това много ми харесва, защото аз наистина съм изключително отдадена и дори да съм в група с хора, ако ми кажат, ставам и тръгвам.

Нямам един с един еднакви дни.

Един по-лек ден протича по следния начин – ставам и към 9 сутринта съм на грим и прическа. Понякога го няма това, тъй като има брандове, които искат изцяло натурална визия.

Цял работен ден, който е от по-тежките, започва понякога в 6 сутринта и свършва късно вечерта. Имаш половин час да хапнеш нещо за обяд и това е. Отстрани изглежда много леко, а всъщност е страшно изморително.

Грешната представа за това колко сложна е професията е защото масово хората не спират да се снимат за социалните мрежи. Смятат, че като се снимаш професионално, това значи просто безплатни професионални снимки за профилите. А всъщност не е така.

Елена9

А защо не стана Инстаграм модел?

На мен ми е много интересно да наблюдавам екипите и идеите, които те имат – на фотографите, на стилистите, на гримьорите. Различно е, по-професионално е, отколкото Инстаграм модел, например.

Хората правят ли разлика между двете, според теб?

Мисля, че да. Има огромна разлика – едното е професионално, а другото е за забавление. За да си Инстаграм модел няма изисквания. Ти показваш себе си, презентираш се такъв, какъвто си. Към моделството има изисквания, които трябва да се спазват.

Елена9

Спазваш ли хранителен режим? Как се храниш?

В гимнастиката се храним повече, защото изразходваме повече калории и ни трябва много енергия. Гладуването в художествената гимнастика е мит. Но спазваме режими. Аз от 2 години се придържам към веганството и ми е по-лесно – не се ограничавам, защото ям предимно зеленчуци и плодове.

Ако си професионалист, следиш всичко около себе си и начина, по който изглеждаш.

Има ли категории на моделите?

Ами сега навлизат Plus size, в нашата агенция има няколко такива момичета, но няма такова групиране като в спорта.

Има категории commercial и модел. Едното е лица за реклами и в някои филми, а другото е да си модел за списания, за фотосесии, за ревюта.

Как поддържаш лицето си, косата?

Не използвам грим в ежедневието си, не обичам да се гримирам. Иначе използвам основно грижа за лицето под формата на кремове.

Имам проблеми с косата от гимнастиката. Грижа се за лицето си като пия много вода, за детокс. Правя си и маски с куркума. За косата – маски с кокосово масло и куркума. Куркумата я използвам и в храната и всяка вечер пия куркума, джинджифил и лимон – това много изчиства организма.

Как тренираш за модел? Как се подготвяш?

Най-много се учиш с практика. Всеки ден научаваш нещо ново. Иначе при влизане в агенцията има курс, който е три месеца и те учат как да ходиш, на неща, свързани с моделството. Какво да гледаме в договорите, когато подписваме за чужбина. Как да поддържаш визията – че не е хубаво да гладуваш и най-вече как да си съставиш и изградиш режим.

Елена6

Какви трикове научи за позирането?

Когато снимаш лице, което се води beauty сесия, има един трик, на който те научава фотографът. Той е защото камерата не може да снима на 3D и за да изглеждаш добре, трябва да изнесеш брадичката напред, което на живо изглежда странно, но на снимки изглежда добре.

В цял ръст – свито леко настрани коляно, защото така се вижда повече формата на тялото.

Колкото повече снимаш, толкова повече тези трикове ти стават навик и в един момент дори ги правиш несъзнателно.

Какво би посъветвала най-добрата си приятелка, ако иска да се занимава с моделство? За какво трябва да внимава?

Да пробва. Дори и да си мисли, че няма как да станеш модел, нищо не пречи да опита. Да отиде на тези курсове, защото може да се отключи нещо в нея. Със сигурност трябва да си уверен – иначе нямаш какво да покажеш пред камерата.

Ако работата идва през агенцията – сигурно е, че всичко ще е наред и няма какво да те тревожи. Има много фотографи, които ти пишат на лично, че искат да снимат с теб. Това реално минава през агенцията по-късно и те може да нямат опит с този фотограф – тогава вече трябва да си внимателен. Това е един от рисковете в професията.

Елена7

Как се промени животът ти през последните месеци?

Когато си спортист ти показваш най-доброто пред всички хора сега, на момента. Когато си модел си по-спокоен. Няма го това напрежение. Иначе излизаш пред 10 хиляди души и трябва сега да покажеш най-доброто и то трябва да се оцени. Когато си модел снимаш и има след това един процес, след който резултатът стига до хората. В моделството никой не ти вдига оценки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари