IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпробвано от редактора: Пазаруването от AliExpress и какво трябва да знаем

28 ноември 2019 16 30

Струва ли си и как да не се окажем измамени?

Снимка: Istockphoto

От години наред пазарувам огромна част от дрехите си онлайн. Нееднократно съм чувала фразата „Не съм ли го видяла на живо, да го пробвам – не ми го хвали“.

Притесненията на хората с онлайн пазаруването, особено от AliExpress, са множество. На първо място е може би сигурността на финансите ни. Това обаче е притеснение, което лесно може да бъде избегнато с използването на виртуална карта. Това най-общо казано е карта, към която прехвърляте колкото средства искате от основната си сметка. Така не въвеждате данните на картата, в която са средствата ви, а на виртуалната такава. Дори и акаунтът ви да бъде разбит, то там няма данни за сметката ви.

Едно важно уточнение е, че когато платите нещо в AliExpress, парите ви не отиват при търговеца, а към платформата. Едва когато потвърдите, че сте получили стоката, търговецът ще получи парите си. Има срок, който в повечето случай е 60 дни, но имате право да го удължите, в който платформата следи за правата ви. Ако обаче няма развитие по поръчката сте в правото си да повдигнете диспут. Същото важи и за стока, която е пристигнала във вид, който не съответства на снимките.

Второто притеснение е онова, което е по-трудно да се избегне, затова трябва опит, внимание и четене.

Всички сме гледали и сме се смели на галериите със забавни снимки от типа на „какво поръчах и какво получих“. Напълно нормално е да има и стоки с хубаво качество, и такива с абсурдно. Преди всичко AliExpress не е единен магазин, а е платформа за хиляди търговци. Най-общо казано е, че всеки от тях има своя „сергия“.

Точно както и във физическите магазини – колкото търговци, толкова и избор. Има и качествени стоки, има и абсолютни боклуци. Има такива, които ще се опитат да ви излъжат, има и честни търговци.

Именно тук ще дам първия си съвет – гледайте рейтинга на магазина, кога е създаден и има ли отзиви за стоките и комуникацията. Добрите търговци имат рейтинг над 95% и са активни отдавна. Разбира се, можете да попаднете и на търговец, който е отворил сравнително наскоро, който също да се окаже честен.

Друго важно нещо е да следите да има отзиви – колкото повече, толкова по-добре. Така не само можете да прочетете повече за продукта от реални клиенти, но и ако са дрехи, или пък бижута, можете и да ги видите на реална снимка, върху реални хора, което дава доста добра ориентация.

Когато избирате дрехи е много важно да следите таблиците с размери, които са публикувани в обявата. Най-често те съответстват, с разлика от около 1-2 см.

И тук важи правилото, че ако нещо е прекалено хубаво, то най-вероятно... не е прекалено хубаво. Тоест, ако цената на даден продукт ви се стори прекалено ниска, за да е истина, то най-вероятно е така.

Един от първите ми спомени за пазаруване от AliExpress е масова истерия по яке, което струваше 3-4 долара. За минути беше поръчано от хиляди хора. Естествено, в крайна сметка този интерес към търговеца принуди и самата платформа да провери истина ли е или не е и в крайна сметка всички поръчки бяха анулирани, парите върнати, а магазинът на търговеца – затворен.

Един от триковете, когато търсите някой продукт, е да филтрирате резултатите така, че първи да излизат най-поръчваните. Така със сигурност ще има отзиви и за качеството на стоката, и за бързината на доставката, а и снимки.

Тъй като търговците често обявяват бомбастични намаления има удобни приложения за браузъра, които следят цената на даден продукт. Така можете да видите колко е струвал преди време и да прецените дали всъщност е намален.

Aliexpress

Какво се случва след като поръчате?

Отново – парите ви не отиват към търговеца, а към AliExpress. След като поръчката се подаде към търговеца, той има няколко дни, за да обработи и прати вашата поръчка, най-често този срок е 7 дни. Ако в срок от 7 дни той не изпрати стоката, поръчката автоматично се затваря и парите ви се връщат.

След като обаче пратката е обработена и изпратена, следват 60 дни, в които пратката трябва да се достави. Тя пристига с обикновените пощи, освен ако не сте избрали друг начин на доставка, която се предлага от продавача.

Тъй като стоките идват от страни извън Европейския съюз, може да бъдат спрени на митница. Ако са на стойност под 30 лева те не се обмитяват и не се плаща ДДС. Ако обаче са над 30 лева, се плаща 20% от общата стойност на стоката и доставката. Именно затова е добре да проверите дали всъщност няма да ви излезе по-изгодно да купите продукта от България.

Автор на статията: Боряна Павлова

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

slang ( преди 4 години )
Криси Табачка и Боряна Павлова да преговорят правопис и граматика. Срамота, че се пишат журналисти."Има срок, който в повечето случай е 60 дни""Всички сме гледали и сме се смели..." Пунктуацията няма да коментирам изобщо - резил.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар