IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60-секундното правило в грижата за кожата. Помага ли?

10 април 2020 08 30

Дерматолози съветват как да го използваме

IStockphoto

Миете ли лицето си? А колко често го правите и с каква продължителност? Според дерматолога Наямка Робъртс-Смит, отговорът на тези въпроси има голямо значение – ако рутинната ви грижа включва два пъти (сутрин и вечер) по 1 минута за всяко измиване, то вие почиствате кожата си правилно.

Специалистът посочва в своя профил в Twitter, че много хора измиват лицето си с вода много бързо, защото вярват на митовете, че тя изсушава кожата. По думите ѝ, те отделят най-много 15 секунди за наплискването с вода, което е твърде малко.

Ако използвате 60-секундното правило, което е най-новият тренд в грижата за кожата тази зима, ще помогнете на съставките от гела за лице, например, да подействат и навлязат в кожата. Така ще я омекотят и премахнат излишния себум. По-дългата продължителност на почистването и измиването с вода е предпоставка за подобряване на текстурата, смята Смит.

Дерматологът изтъква, че вместо да даваме допълнително пари за серум с витамин С, който да подобри състоянието на кожата на лицето, може просто да мием лицето с 45 секунди повече.

„Ако искате да се възползвате от всички благоприятни ефекти на продуктите, които използвате за почистване по принцип, трябва да увеличите времето миене на 1 минута“, коментира Наямка, според която това е предпоставка за премахване на замърсяванията и подобряване на тена на лицето.

Ефективно ли е 60-секундното правило?

Според д-р Първиша Пател, нормално е заради забързания начин на живот да не обръщаме голямо внимание на продължителността на измиване на лицето. Ние може да нанасяме конкретен продукт и го премахваме с вода, като смятаме, че така сме направили нещо хубаво за кожата си, но всъщност действията ни да имат по-скоро обратен ефект. Сертифицираният дерматолог уточнява, че 60-секундното правило е отлично за подобряване здравината на кожата на лицето. Чрез него отделяме по 15 секунди за четирите отделни части от него – чело, скули, брадичка и нос.

„То гарантира, че почистващото средство се нанася и всъщност се втрива в кожата цяла минута, преди да се отмие“, обяснява още тя.

Според Натали Феърчайлд, за една минута лицето наистина може да бъде почистено напълно, но не и за по-малко.

„Почистване за 60 секунди, особено с помощта на продукт на основата на масло, помага за омекотяване на кожата, почистване на порите, грима и всякакви замърсявания, попаднали по нея през деня“, казва специалистът пред „Allure“.

Кои да го използват в рутинната грижа?

Според дерматолозите, все пак 60-секундното правило не е еднакво ефикасно за всеки тип кожа. Така например тези, които имат акне, ще успеят да почистят порите и премахнат излишния себум за 60 секунди, но за разранената и раздразнена кожа, това време е твърде дълго.

При по-суха и чувствителна кожа, правилото не важи, защото то може да доведе до допълнителна сухота и възпаление в кожните клетки.

Д-р Ариел Остад изтъква, че мнозина вярват в това, че когато си мият лицето по няколко пъти на ден, кожата им ще бъде по-чиста и хубава, но този навик може да доведе до дразнене, сухота и пъпки. За да избегнат раздразнението, специалистът препоръчва на пациентите си с проблемна кожа да почистват лицето си между 20 и 30 секунди. Така няма да нарушат кожната бариера.

Дерматолозите посочват, че всеки трябва да следи как реагира кожата на лицето му към продуктите за почистване, които използва. Ако след измиване с вода усеща парене, има зачервяване или сърбеж, то трябва да се консултира със специалист, за да ги замени с по-подходящи за него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари