IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увреждане на косата – как да го предотвратите?

31 март 2020 10 30

Погрижете се за нея по време на изолация

Pixabay

Социалната изолация заради коронавируса накара много хора „да му отпуснат края“ и да забравят поне за малко за официалния дрескод в офиса, прическата и безупречния външен вид. Стоенето у дома обаче накара някои да занемарят грижите, които полагат за кожата и косата.

Повечето жени държат на опашка дългите си коси. И тъй като не им се налага да излизат често, дори ги оставят да стоят мазни по-дълго от обичайното. Но това, че фризьорските салони не работят, не означава, че трябва да подценявате грижата за косата в домашни условия, а точно обратното. Сега е времето, когато да я подхраните и да я направите по-гладка и лъскава.

Независимо дали сте с тънка или гъста, къса или дълга коса, тя има нужда от внимание, за да не се накъса, цъфне или да се изсуши твърде много докато сте изолирани.

Ето няколко съвета, с които ще предотвратите увреждането на косата си:

лъскава коса

Pixabay

Използвайте правилната четка

Редовното миене на косата подобрява кръвообращението, както и разпределя по-равномерно естествените масла във вашия скалп, но за това спомага и четката за коса.

Ако скоро не сте сменяли четката или гребена за коса, използвайте повечето свободно време, което имате, за да го направите. Има най-различни, от които избирате. Така например плоските са за дами, които имат твърде дълга и гъста коса. Те предизвикват минимално търкане и са съвсем деликатни към косъма, който лесно се заплита поради голямата му дължина. Тези с естествен косъм, например, са подходящи за всеки тип коса, защото масажират и не дразнят скалпа като пластмасовите. Кръглите четки пък са за по-къса и тънка коса – те ѝ придават по-хубава форма. А по-големите и кръгли четки са предназначени за по-дълги коси, които имат нужда от обем. А що се отнася до четките скелет – те са за по-къдрави и буйни коси, които са по-трудни за оформяне.

аксесоари за

Pixabay

Ограничете сушенето и изправянето

Може би ако си направите прическа, докато стоите у дома, ще се почувствате по-добре по време на изолация, но въпреки това, не прекалявайте с използването на преса и сешоар. Все пак, сега имате възможност да дадете малко „почивка“ на косъма от високата температура, с която постигате желаната форма.

Дори и когато се сушите, оставяйте косата си леко влажна, така ще подобрите хидратацията. Не я търкайте с хавлията, а просто я оставете сама да си изсъхне. След това я оформете с подходяща четка, а не с пресата. В случай, че косата ви е по-гъста и не може да си позволите тя да съхне по този начин, просто ползвайте по-ниска температура и включвайте от време на време студения въздух.

кокосово масло

Istock

Масаж с естествени масла

Ако искате косата ви да изглежда здрава, гъста и гладка след края на пандемията, тогава си правете масаж с натурални масла у дома. Може да ползвате зехтин, кокосово или бадемово олио. Трябва само да затоплите малко продукта, който сте избрали, след това да втриете няколко капки в скалпа с въртеливи движения. Това ще подобри кръвообращението в тази част на тялото и ще насърчи растежа на косата.

дървен гребен

Pixabay

„Да“ на домашните маски

Ако магазинът за козметика е далеч, потърсете домашни средства, с които да си направите маска за подхранване на косата. Използвайте яйчен жълтък, алое вера, зехтин, куркума. Всеки един продукт съдържа вещества, които ще подобрят здравината на косъма и ще предотвратят увреждането му.

Правейки си маска 1-2 пъти седмично, след известно време ще забележите промяната.

Приемайте някои добавки

Въпреки че с домашните средства ще подсилите косата, за да предотвратите по-сериозно увреждане на косъма, се нуждаете и от някои добавки. Така например имате нужда от биотин, чрез който косата ви ще стане по-дълга, еластична и блестяща.

Витамините C и D, които пиете за по-силна имунна система, също ще подобрят структурата на косъма. Те ще се погрижат и за скалпа, прочиствайки го от замърсяванията, които могат да причинят възпаление.

грижа за

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари