IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате по-обемна коса – ето няколко начина!

2 април 2020 08 50

Погрижете се за нея докато сте у дома

Pixabay

В края на зимата и началото на пролетта косата се нуждае от освежаване и подхранване. Заради разпространението на коронавируса и извънредното положение у нас, много от фризьорските салони не работят. И тъй като не всеки може да се подстриже у дома, има други начини, чрез които да се погрижи за своята прическа.

Липсата на обем и блясък е неглижиран проблем от много жени, но сега е идеалното време, в което да му обърнат повече внимание. Важното е да не занемаряват грижата за своята коса по време на карантина, така след като всичко приключи и могат отново да се разхождат на улицата, да ходят с гордо вдигната глава и размятат кичури.

След като ви представихме как да предотвратите увреждането на косъма, ето и полезни съвети за дамите, които искат да имат по-обемна и здрава коса:

шампоан, взимане

IStock

Техниката за измиване не е без значение

Тези дни, особено ако работите от вкъщи, може да си позволите да бъдете с мазна коса, но все пак не прекалявайте. Ако сте изпаднали в „емоционална дупка“ и влизате в банята, за да си вземете душ набързо, едва ли си правите маска или пък масаж на главата. Дори от нерви и напрежение може да скубете кичурите си, но това само ще навреди на нейното състояние.

Техниката на измиване е от особено значение за нейния обем и здравината ѝ. Ако използвате правилната, дори може да подобрите растежа ѝ. Така например е погрешно да намокрите косата и да се наведете надолу, като разнасяте шампоана от тила към скалпа. Трябва да направите обратното – да разделите косата на път, като всяка от частите се разделя на по две. Завъртете в една посока всеки от тях, с което ще стимулирате скалпа.

Препоръчително е да слагате шампоан от основата към корените, като не дърпате прекалено с пръсти мократа коса. Също така, направете две кратки измивания на мръсната коса, вместо едно, при което ползвате повече шампоан. След това нанесете балсам в краищата, изчакайте около 5-10 минути и измийте. Така ще насърчите хидратацията на косъма, която също има значение за обема.

Измийте пяната накрая с по-хладка вода, за да се задържи максимално влагата в корените.

отчаяние, тъга,

Pixabay

Масаж на скалпа

Той помага както при изтощена коса, така и за възвръщането на обема ѝ. Може да си направите масаж с арганово или кокосово масло. Те съдържат витамини и минерали, които подхранват скалпа и действат като натурален балсам за овлажняване на косъма.

Стоейки вкъщи, може да си правите масаж с натурални масла един път седмично. Дори може да не отмивате веднага, а да спите с увита с кърпа глава, за да може съставките да навлязат в дълбочина.

Друг тип масаж, който може да правите, е докато сте под душа. Докато сте с шампоан или без, мачкайте ритмично с пръсти и правете въртеливи движения. Така ще увеличите кръвообращението в кожата и ще намалите главоболието. Това ще подобри растежа и ще увеличи обема на косата.

арганово масло,

IStock

Ползвайте натурални продукти

Изолацията е и подходящо време да си дадете малко почивка от козметиката, която ползвате. Ако имате възможност, потърсете натурални продукти, но в противен случай ползвайте алое вера, бадемово масло и яжте много цитруси, богати на витамини, които правят косата по-здрава и хубава.

Може да пробвате шампоан с натурални съставки като хума, коприва, пшеничен зародиш, бирена мая, невен. Или да си приготвите отвари от различни билки, които също придават обем и блясък на косата.

плитка, коса

Pixabay

Наблегнете на хидратиращите средства

Ако не се грижите за въздуха в помещението, в което сте се самоизолирали, това ще се отрази и на вашата коса. Ползвайте дифузер за прочистване и овлажняване или винаги дръжте купичка вода в стаята, която да се изпарява.

Отделно, заради неправилна козметика и нездравословни навици, косата може да стане по-суха от обикновено. Стресът и по-честото вземане на душ, пък са причина за сърбящ скалп.

Ако не ползвате балсам или ви е свършил, не чакайте да приключи извънредното положение, а задължително го включете в списъка с покупки. Може да потърсите 3 в 1 – за обем, подхранване и хидратиране на косата. Когато има достатъчно влага, косата има повече обем и е по-гъста.

коса, сешоар

Pixabay

Разресване преди душ

Може би ще се изненадате, но преди да вземете душ, трябва да разрешете косата си с четка или гребен. Така ще предотвратите до известна степен нейното заплитане, а и ще разпределите естествените масла по скалпа. След като косата е вече чиста и подсушена, ползвайте четка с по-широки зъби. Никога не я разресвайте като е мокра, за да не я увредите.

Ако имате прекалено тънка коса, си купете по-добра четка – например кръгла, с която да й придадете обем още докато се сушите със сешоара.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Курасава ( преди 3 години )
Само дето не разбрах как да постигна обем на косата си. А?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар