IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 ползи за косата и кожата от маслото от мурумуру

8 април 2020 14 30

То набира все по-голяма популярност в козметичната индустрия

Снимка: iStock

Използването на различни масла за по-хубава коса и кожа е познато на хората от десетилетия наред. Най-известни са какаовото, кокосовото и маслото от шеа, но сега започва да набира популярност друга съставка. Става дума за мурумуру, което представлява палмово дърво с ядливи плодове. Расте в дъждовните амазонски гори на Бразилия и е едно от доминиращите в света. От него може да се използват плодовете, дървесината и листата.

Маслото от мурумуру се извлича от семената на дървото и е богато на витамини А и Е, омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, лауринова киселина и други. Свойствата му са антибактериални, противовъзпалителни, антивирусни и са мощни антиоксиданти.

муруму istock

Снимка: iStock

Маслото от мурумуру се използва широко в козметичната сфера, тъй като е омекотяващо, успокояващо и овлажняващо средство. Подобрява гъвкавостта на косъма и еластичността на кожата. Влиза в състава на шампоани, балсами, кремове, лосиони, сапуни и други подобни хидратиращи продукти.

Ето 6 ползи за кожата и косата от маслото от мурумуру

1. Хидратира кожата

Маслото от мурумуру е отличен емолиент, известен със своите хидратиращи свойства. Здравата кожа има богата на липиди кожна бариера, която запечатва влагата, докато сухата кожа обикновено има по-ниски нива на мазнини. Следователно, кремовете и лосионите, богати на мазнини, могат да подобрят хидратацията на кожата ви като не позволяват на водата да се изпари бързо.

млада кожа,

Снимка: iStock

Маслото от мурумуру съдържа мастни киселини, лауринова киселина и миристинова киселина, които могат да помогнат за възстановяването на кожната бариера. За да получите по-добър ефект, трябва да нанесете продукта веднага след душ, когато кожата ви ще го абсорбира най-бързо.

Може също така да потърсите балсам за устни със съдържание на масло от мурумуру, за да може да ги поддържате хидратирани.

2. Предотвратява фризи-ефекта

Благодарение на овлажняващите си свойства, маслото от мурумуру се е превърнало в популярно средство за грижа за косата. Недостигът на влага може да причини т.нар. „фризи-ефект“. Той се получава, когато горният, най-външен слой, наречен кутикула, се повдига и се чупи. Причината за това е сухота на косъма.

суха коса

Снимка: iStock

Маслото от мурумуру има високо съдържание на лауринова киселина, за която е доказано, че прониква в косъма и уплътнява кутикулата. Това води до по-мека и по-хидратирана коса и предпазва от фризи-ефекта. Освен това маслото предпазва от увреждане на косата в следствие на слънчева светлина и горещина.

За да извлечете максимума от свойствата на маслото, просто го нанесете 2-3 минути преди душ или го използвайте като маска за коса за една нощ.

3. Не запушва порите

Ако разберете, че кокосовото масло е твърде тежко за кожата ви, тогава маслото от мурумуру е добра алтернатива за вас. В сравнение с други хидратиращи масла, то е по-малко комедогенно. Това означава, че е по-малко вероятно да запуши порите ви и да предизвика акне и акмедони. Маслото също така може да помогне за успокояване на кожата и да заздрави кожната бариера.

суха кожа

Снимка: iStock

Маслото от мурумуру обаче може да е вредно за хора с мазна кожа на лицето, тъй като това е зона, която съдържа повече мастни жлези и е по-склонна към проява на акне. Затова е добре да използвате подобни продукти върху по-сухи зони като лакти и стъпала.

Ако не сте сигурни какъв тип кожа имате, говорете с вашия дерматолог преди да се насочите към козметични продукти.

4. Намалява появата на бръчки

Използването на масло от мурумуру върху кожата ви може да подобри визията ви и да ѝ придаде по-младежки вид, тъй като то използва здравословни мазнини за хидратация. Тя е нужна, за да поддържа здрава кожната мембрана, което забавя появата на бръчки. Освен това маслото е богато на витамин А, който е известен със своите свойства против стареене.

5. Придава блясък на косата

За да имате хубав блясък на косата, е важно да я поддържате здрава и хидратирана. Тъй като маслото от мурумуру е богато на много мазнини, използването му ще запечата влагата в косъма и ще придаде желания ефект.

6. Помага при екзема

Екземата е състояние, характеризиращо се със суха и раздразнена кожа. Хората, които страдат от него, са склонни да имат по-ниски нива на мастни киселини и серамиди. Използването на масло от мурумуру може да успокои симптомите на екзема чрез хидратиране на кожата и възстановяване на естествената ѝ бариера.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари