IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боядисване на корените у дома – мисия възможна

9 април 2020 12 50

Ето как да го направите успешно при изолация

Снимка: iStock

Разпространението на коронавируса наложи затварянето на голяма част от любимите места за жените – магазините за дрехи и обувки, а също така козметичните и фризьорски салони. Стоейки си #ОтговорниВкъщи, много дами започнаха да се грижат сами за маникюра, да почистват лицето си с домашни средства и да правят различни маски за подхранване на косата. Но що се отнася до боядисването на израсналата коса, там не всички могат да се справят без помощта на специалист.

Хиляди жени от цял свят показаха посивелите или тъмни корени, получили се заради това, че не са успели да се пребоядисат навреме. И докато някои насърчават приятелките си да си отпочинат от вредната за косата им боя, други споделят, че са се боядисали сами без никакви проблеми.

Според колористи, ако имате нужда от освежаване на корените, това може да е напълно възможна мисия за вас, стига да следвате техните препоръки.

Как да боядисате корените си у дома? 

„Преди да започнете боядисването, важно е да знаете кой е вашият цвят“. Това обяснява пред „Hello Giggles“ коафьорът Ники Лий, който се грижи за косите на много известни личности в Лос Анджелис. По думите му, ако една жена не знае кой точно номер е боята ѝ, трябва да разгледа внимателно опаковката на нейната марка в магазина. Отстрани ще види различните нюанси и подробно описание, по което може да се ориентира. 

В случай, че цветът на корените е 1-2 нюанса по-различен от този на останалата част от косата, за предпочитане е да ползвате боя без амоняк. Разбира се, колкото са по-тъмни те, толкова по-лесно ще ви е, но ако объркате цвета, има риск да се получи разминаване и лек жълтеникав оттенък. За да се презастраховате от този проблем, заложете на по-качествена боя и 9% окислител. 

Когато корените са по-светли, е по-добре да си купите боя с един тон по-тъмна от основния на косата ви. 

На пазара се предлагат както кремообразни бои, така и варианти с пръскалки, които са по-удобни за боядисване в домашни условия. Така например има марки, които предлагат продукт само за корените. Според стилиста Аби Томсън, боравенето със спрея също има своите тънкости. Освен че трябва да внимавате да не попадне боя в очите, също е добре да пръскате и от известно разстояние от главата, като задължително разклатите флакона преди употреба. 

Разтварянето на боята също е важна стъпка по пътя към целта ви. Ако в кутията няма съд, в който да го направите, си вземете пластмасов или порцеланов. Ако ползвате някоя стара метална кутия, част от съставките в продукта ще влязат в реакция с нея, което може да предизвика парене, дразнене и сърбеж по главата. Същото може да се получи и ако решете косата си с четка, която има метални бодлички. 

Според Томсън, няма значение дали се боядисвате на чиста или мръсна коса, важното е тя да е суха. Боята се разпределя по-добре по корените, когато е мокра. Това улеснява и разресването на кичурите, но цветът попива по-трудно в косъма. 

„Праховете и спрейовете са за временно боядисване. Някои падат само след едно отмиване, но пък са страхотни за употреба по време на изолация, докато вашият фризьор отвори“, коментира от своя страна Лий.

израснала коса боя,кичури

Pixabay

Подгответе си внимателно инструментите 

Не е нужно да разполагате с кой знае какви аксесоари за боядисване, но основното, което е необходимо да приготвите предварително е: 

– хавлиена кърпа; 

– две огледала (за да имате добра видимост); 

– шноли или щипки за разделяне и навиване на косата; 

– купа за разтваряне на боята; 

– подходящ гребен за разресване; 

– четка за нанасяне (ако нямате специална, четка за зъби също върши работа); 

дървен гребен

Pixabay

Разделете косата на отделни части 

За да може да разпределите равномерно боята, така че да оцветите добре корените, трябва да разделите косата на отделни части. Най-добрият вариант е да ползвате тънък гребен, с който да определите четири полета – в средата на главата, две отстрани и едно на тила. Навийте с шнола всеки от тях и работете от кичур на кичур. 

Сложете найлонова шапка на главата и изчакайте минутите според указанието на боята. За да ви е по-лесно, си нагласете таймера на телефона. Измийте се под душа с хладка вода, докато струята стане безцветна. Ако температурата е твърде висока, това ще се отрази на цвета. 

Ако в опаковката, с която разполагате, има балсам, не го пропускайте след измиването. Той действа фиксиращо, а също така хидратира косата и скалпа. 

Единствено, ако сте решили да си сложите шампоан оцветител, може да боядисате не само корените, но и цялата коса. Тогава преценете колко опаковки са ви необходими според дължината и гъстотата на косъма. В този случай е по-добре косата да е току-що измита. 

След като боядисате корените си у дома, не правете никакви подхранващи маски, нито се изправяйте с преса поне седмица, за да не падне цветът. 

коса, опашка

IStock

Ето още няколко полезни съвета за поддържането на красота по време на пандемия: 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари