IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина за укрепване на кожната бариера

31 май 2020 15 00

Избягвайте стреса, съветват дерматолози

IStockphoto

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя го предпазва от редица външни фактори като промяна в температурата и влажността; натиск и наранявания; химични вещества; болести; вредните UV лъчи и други. Тя поддържа хидратацията (баланса на течности в тялото) и регулира телесната температура. Но понякога нейната бариера – най-външният ѝ слой, се нарушава. Тогава тя става суха, раздразнителна и по-чувствителна.

Когато работата на защитната бариера се промени, кожата изглежда и се чувства по друг начин. Тя не може да задържи влагата или да изхвърли токсините, което води до редица проблеми, сред които преждевременно стареене, възпаление и пъпки.

Козметиката, която всеки използва, има много важна роля за подобряване състоянието на кожата в такъв момент. Тя трябва да поддържа оптималното pH, за да може кожата да бъде по-малко уязвима на факторите на околната среда.

Ако кожата ви е проблемна през последните няколко месеца, ето 4 начина, с които да укрепите нейната защитна бариера:

грижа за

IStock

#1. Опростете рутинната си грижа

Ако усетите, че бариерата на кожата ви е нарушена, опитайте да направите разбор на това каква козметика ползвате и какви точно процедури сте си правили. Може би новият ви крем за лице или маската, която сте си направили през уикенда, съдържат съставки, които са раздразнили кожата. Най-добре е да опростите рутинната си грижа като използвате само почистващо средство и някакъв вид овлажнител след това. Но те трябва да са съобразени с вашия тип кожа.

Избягвайте ексфолиране и се стремете да ползвате по-натурална козметика. За да подсилите бариерата на кожата през това време, наблегнете на продукти с овлажняващи вещества като ниацинамид и хиалуронова киселина. Доказано е, че те задържат влагата в кожата.

#2. Избягвайте продукти с аромат

Всеки обича да се намаже с крем за лице или лосион, който има страхотен аромат. Въпреки това, внимавайте, защото колкото по-силен е той, толкова повече може да раздразни кожата и да наруши нейната бариера. Има много изкуствени или синтетични аромати, които ви създават приятно усещане, но всъщност са враг за кожата.

Ароматите могат да предизвикат реакция на кожата и да променят кожната бариера за дълго време. Затова по-добре избягвайте козметика, която е твърде ароматна.

слънцезащитен крем

IStock

#3. Винаги нанасяйте SPF

Лятото е почти тук и времето навън става все по-горещо. Много хора все още не носят слънцезащита в ежедневието си, а тя е необходима, за да не се нарушава кожната бариера и да не изгаря.

Сега е времето за купуване на слънцезащитен крем, който да се нанася на лицето и останалите открити части от тялото преди излизане. Потърсете такъв с широкоспектърна формула, за да сте сигурни, че ще ви предпази както от UVA, така и от UVB лъчите. Продуктът не бива да е твърде мазен, за да може да нанасяте грим и да сте сигурни, че по лицето ви няма да полепва твърде много мръсотия.

#4. Не се стресирайте

Според дерматолози, стресът е основният рисков фактор за нарушаване на кожната бариера. Той е основният виновник за забавяне регенерацията на кожата.

Попаднал в клетките, оксидативният стрес ги атакува и разрушава, което може да причини отпускане и суха кожа, бръчки и фини линии. За да предотвратите това, трябва да сте по-спокойни.

жена, лице,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари