IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арганово масло за перфектна кожа

7 юни 2020 15 00

Магическо средство за идеалната визия

Снимка: iStock

Аргановото масло е от онези съставки, които виждате в почти всички козметични продукти, присъства в повечето статии за красота, но почти никой не знае точно за какво се използва и какви са неговите свойства. Всъщност то е считано за магическа формула от много дерматолози и се препоръчва на хора, които имат проблеми с кожата.

Всяко масло за лице има различна формула, текстура и време за абсорбиране от кожата. Тези фактори служат за по-добър избор на продукт, в зависимост от проблемите, с които искате да се справите. Рициновото масло и маслото от гроздови семки например намаляват излишната мазнина върху склонната към акне кожа, докато кокосовото и авокадовото масло действат като невероятно богати овлажнители.

Аргановото масло обаче попада в средата на спектъра – не е прекалено тежко, нито е твърде леко, което го прави идеално за използване при всички типове кожа. То е пълно с омега мастни киселини, витамин Е и линолова киселина, които работят за лекото овлажняване на кожата, омекотяване на сухите петна и дори намаляване на акнето. „Иначе казано, това е суперхрана за вашата кожа“, казва козметичката Джоси Маран пред „Marie Claire“.

арганово масло

Снимка: iStock

Противно на очакванията, използването на масло върху мазна кожа може да се окаже доста добро. Според д-р Патриша Уекслер, черните точки се получават не поради естествено мазна кожа, а защото кожната бариера на хората е суха, повредена и възпалена от използването на сухи продукти против акне. Това води до произвеждането на още повече мазнина, което може да запуши порите и да предизвика кожни проблеми.

Тук се намесва аргановото масло. То може да прекъсне този цикъл и да помогне да разрешите проблемите си. Не само че витамин Е в този продукт действа като основно противовъзпалително средство, но също така контролира нивата на себум и производството на мазнини в кожата. Плюс това, всички антиоксиданти, които естествено се намират в аргановото масло, са известни с това, че помагат за успокояването на екземите и избледняването на белези.

Запушва ли порите?

Реално погледнато, всичко може да запуши порите ви, ако кожата ви има чувствителност към определена съставка. Аргановото масло обаче е най-малкият риск за вас. Всъщност, то се намира в края на скалата за комедогенност, която показва каква е вероятността даден продукт да предизвика появата на пъпки.

Как да използвате аргановото масло?

По своята същност, маслата не са овлажнители. Те се считат за „оклузиви“, което означава, че действат като бариера, за да не се изпари влагата от кожата ви. Затова е най-добре да нанасяте маслата върху леко влажна кожа, за да затворите цялата вода в порите си, или да ги масажирате върху вече нанесения овлажнител.

арганово масло

Снимка: iStock

Тъй като аргановото масло е сравнително леко, то потъва и се абсорбира доста бързо, така че ще останете с фин блясък, а не с мазна кожа. Ако обаче се притеснявате да изглеждате по този начин на работа, нанасяйте маслото вечер след измиване на лицето. Разбира се, на калъфката ви може да останат някои маслени белези, но те си заслужават, когато имате хидратиращо, омекотяващо, борещо се с акнето средство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари