IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са причините за зачервяване на лицето?

3 юли 2020 12 30

Вижте как да го премахнете

IStockphoto

Зачервяването на лицето е често срещан проблем на кожата. Освен заради топлината навън, то се появява поради най-различни фактори. Може да се дължи на раздразнение на кожата или някакъв дерматологичен проблем. И тъй като понякога е трудно да определите сами какво ви е, се налага консултация със специалист и употреба на специална козметика.

„Лицето се зачервява, когато кръвоносните съдове се разширят. Това означава, че се увеличава притокът на кръв в кожата и ѝ придава по-червен вид“, казва пред Glamour д-р Джошуа Зейхнер, дерматолог от Ню Йорк.

Ако откриете причинителя, то тогава лечението е много по-лесно, коментира той. Като посочва, че причината може да бъде неправилна грижа за кожата, себореен дерматит, свръхексфолиране, стискане на черните точки с пръсти и други.

Какво води до зачервяване на кожата?

зачервена кожа

IStock

1. Излагане на слънце

През лятото кожата много често може да бъде червена поради изгарянето ѝ заради вредните слънчеви лъчи. Въпреки че много хора не обичат да се мажат и не искат да имат по-мазна кожа, не бива да пропускат слънцезащитния крем или спрей. Той ще ги предпази от рак на кожата.

Според д-р Денди Енгелман, най-добре е да имате в чантата си поне овлажняващ крем с фактор 20, с който да мажете лицето си. Той трябва да е с формула, която осигурява защита от UVA и UVB лъчи, като не дразни чувствителната кожа.

Ако сте пропуснали слънцезащитата и лицето ви изгори, то веднага ще се зачерви и възпали впоследствие. Тогава трябва да използвате успокояващи продукти, които да овлажнят дермата и освежат кожата.

2. Розацея

Това е вид заболяване на кожата, което причинява зачервяване. „Розацеята е състояние, при което кожата е прекалено чувствителна и реагира на влиянието на околната среда“, казва още д-р Зейхнер. По думите му, при стрес, резки промени в температурата, консумацията на пикантни храни и алкохол, проблемът се обостря.

Въпросното зачервяване на кожата на лицето има множество проявления. Съществуват четири вида розацея. Най-често срещаната е съдова, при която зачервяването на кожата е причинено от разширени кръвоносни съдове. За да се намали дискомфортът, е важно да се ползват специални почистващи препарати и кремове, които не дразнят допълнително кожата.

При акнеподобната розацея пъпките са първият признак, който носи със себе си червенината по лицето. Според проучвания, те се появяват като реакция на имунната система или заради бактериите в червата. При фиматозната розацея се наблюдава по-удебелена кожа в областта на носа, но може да бъде и по брадичката, ушите, челото и бузите. Тя засяга най-често мъжете, като може да се премахне със специална козметика и грижа.

При очната розацея се наблюдава парене, сърбеж и подуване на очите. Това състояние може да се влоши, което налага лечение с медикаменти.

Използването на някои продукти или лазерно лечение, могат да облекчат състоянието на кожата, но няма да премахнат напълно розацеята. Поддържането на кожната бариера също е препоръчително. Козметиката трябва да е с овлажняващи съставки, но не бива да съдържа ексфолиращи, за да облекчи зачервяването.

червена кожа,

IStock

3. Прекомерно ексфолиране

Всяка една жена обича да си прави пилинг на лицето. Понякога, заради повечето черни точки или мъртва кожа, тя прекалява с ексфолирането, като само усложнява проблема. Ако усетите дразнене, сухота и парене, последвани от зачервяване, то трябва да промените начина, по който ексфолирате и неговия интензитет.

В случай, че кожата е суха и дехидратирана, са необходими маски и продукти за почистване, които задържат влагата и омекотяват. С тях и зачервяването ще намалее.

4. Дерматит

Това е състояние, при което кожата реагира на конкретна съставка или нов продукт, които използвате в грижата за кожата. То може и да се дължи на работата на имунната система.

Така например салицилова киселина или бензоил пероксид, някои консерванти и аромати в козметиката, са основният причинител на дерматит по кожата.

При някои видове дерматит може да се наложи пиенето на хидрокортизон или консултация с дерматолог. Той може да ви назначи специален тест за кожни алергии, чрез който да разберете кои точно съставки в козметиката не понасяте. Дотогава е по-добре да използвате биокозметика, с повече натурални съставки и без аромати. Те ще подобрят състоянието на кожната ви бариера и ще намалят червенината по лицето.

зачервена кожа

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари