IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини за забавяне растежа на косата

14 юли 2020 10 50

Има много фактори, които влияят на фоликулите

IStockphoto

Всяка жена иска да има здрава, дълга и лъскава коса. Но особено през лятото, това не може да бъде постигнато на 100%. Слънчевите лъчи, солта в морската вода, хлорът в басейните и постоянното връзване на опашка, могат да променят нейното състояние. Освен сухотата и накъсването, понякога се наблюдава забавен растеж.

Колко расте косата за година?

Може да се каже, че при всеки човек генетично е закодирано до какъв момент от живота му да расте неговата коса. Според някои проучвания, косата на средностатистическия човек расте с около 15 сантиметра и половина годишно, като анагенната фаза (на растеж) продължава между 2 и 6 години. Въпреки това, всички ние имаме различни цикли на растеж на косата, които могат да се повлияят негативно от най-различни фактори.

дълга коса,

IStock

Защо косата спира да расте?

Космените фоликули преминават през четири фази на развитие. Първата е анагенната – на растеж. Следва катагенната фаза – на регресия. Третата е телоген – когато те са в покой, а последната – екзогенна фаза (смяна на космите).

Доказано е, че анагенът може да продължи с години, катагенът с дни, а периодът на почивка да е с месеци. Ето защо, когато косата ви не расте, не бива да се притеснявате, но все пак е добре да проверите коя е основната причина за спирането на процеса.

Кои са най-честите причини за спиране на растежа или забавянето му?

дълга коса

Pixabay

1. Генетична предопределеност

Както косата ви може да побелее толкова рано, както и на вашите родители, така и растежът може да се забави заради някои генетични фактори. Въобще, гените са отговорни за това какъв ще е цветът на косата, колко ще е дълга тя, ще се омазнява ли лесно и дали ще има обем.

Просто има някои хора, при които косата расте много по-бавно, в сравнение с други. Ако вие не попадате в тази графа, значи просто имате хубави гени.

2. Стрес

Доказано е, че различните видове стрес могат да спрат растежа на косата за определен период от време, дори да причинят окапването ѝ. Той задейства състояние, при което започва преждевременно телогенната фаза (на покой). Този проблем не изисква никакво лечение и продължава не повече от шест месеца, но ако периодът стане по-дълъг, значи има и други фактори.

четка за

IStock

3. Възрастта

С увеличаването на годините косата не само побелява. Тя се променя и по друг начин. Може да изтънее и растежът ѝ да се забави значително. Това е така, защото анагенната фаза се съкращава с остаряването.

Също така, вашата физика и хранителни навици, се изменят с възрастта, което оказва своето влияние. Например липсата на някои вещества в тялото е от особено значение за растежа.

4. Накъсване на косата

Ако забележите, че косата ви не расте достатъчно, то най-вероятно не полагате достатъчно грижи за нея. Понякога тя се накъсва прекалено заради прекомерно използване на преса или сешоар. Тогава космените фоликули изгубват влагата и косата става по-суха и се накъсва лесно.

боядисване, боядисана

IStock

5. Заплетени краища

Хората със суха коса обикновено имат този проблем и заради него растежът се забавя. Той се получава най-вече при липса на някои хранителни вещества. Когато постигнете баланса ѝ, краищата започват да не се цепят и заплитат толкова често колкото преди.

Но след като един път краищата на косата се заплитат, това може да се промени, само ако се подстрижете малко.

сушене на

IStock

6. Прекомерно стилизиране

Третирането на косата с твърде много химия – при боядисване и стилизиране, влияе негативно на растежа. Колкото повече я оформяте с преса, маша, дърпате я с четки и я тупирате, пръскайки я с лак, толкова повече „стресирате“ космените фоликули. Това води и до натрупване на мръсотия по скалпа, която ги „блокира“ и забавя регенерацията.

Има и много случаи, в които при някои по-сложни прически се получава дразнене на скалпа, забавен растеж или дори косопад.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари