IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите витамини за здрава и плътна коса

27 септември 2020 16 30

На кои групи трябва да заложите

Снимка: Pixabay

Плътната, гъвкава и привидно красива коса, която виждаме в рекламите за шампоани и козметични продукти, може да изглежда непостижима за обикновения човек. Но поддържането на здрав косъм зависи по-малко от това, което използвате и повече от нещата, които ядете.

Хранителните вещества съдържат определени витамини, които могат да помогнат за по-бързия растеж на косата и по-добрата ѝ визия. Важно е обаче да се отбележи, че много от тях действат ефективно, само ако вече имате недостиг от тях. Тези, които вече консумират достатъчно количество от тези витамини, най-вероятно няма да усетят ползата и дори могат да получат нежелани странични ефекти, ако започнат да ги приемат повече от препоръчаното количество.

На помощ идва д-р Елизабет Хушманд, която разговаря с Insider и споделя истината за витамините, които могат да насърчат здравия растеж на косата.

Витамини от група B

Витамините от група B помагат за растежа на косата, защото те играят ключова роля в производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород към скалпа. По този начин космените фоликули започват да генерират нова коса.

Има осем витамина от група В. По-специално един от тях, наречен биотин или витамин H, широко се популяризира като алтернативно лечение за косопад. Проучване от 2017 година установява, че в 18 случая добавките с биотин подобряват външния вид на косата и ноктите. Всичките 18 пациенти са имали основно медицинско състояние или дефицит, който е довел до лош растеж на ноктите или косата.

къдрава коса

Снимка: Pexels

Според Хушманд, все още липсват доказателства за ефективността на добавките с биотин при здрави индивиди.

Тъй като витамините от група В са широко достъпни в много видове храни, техният дефицит в организма ни е рядък. Въпреки това, д-р Хушманд казва, че ако сте веган или вегетарианец, е добре да обмислите приема на добавки с витамин В12, тъй като той се съдържа само в животинските продукти.

Витамин А

Витамин А е до голяма степен известен със своята роля за грижа за здравето на очите и имунната система, но също така е ключов „играч“ и в растежа на косата.

По-специално, недостигът на витамин А може да доведе до увреждане на космените фоликули, потните жлези и косопад, наред с други здравословни проблеми. Това е така, защото недостатъчното му количество може да забави процеса на изграждане на нови клетки в тялото ви.

„Всички клетки се нуждаят от витамин А за растежа си. Това включва косата, най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло“, казва Хушманд пред Insider. Поради ролята си в генерирането на клетки, витамин А понякога се включва в продукти, предназначени да подобряват здравето на скалпа и кожата.

жена, тънка

Снимка: Pixabay

Въпреки това, не всеки трябва да приема добавки с витамин А, тъй като това може да доведе до увреждане на черния дроб и вродени дефекти при раждане. Хушманд казва, че ако се опитвате да забременеете, вече сте бременна или кърмите, трябва да се обърнете към лекар преди да увеличите приема на витамин А.

Също така приемането на твърде много витамин А всъщност може да доведе до загуба на коса. Затова се обърнете към вашия дерматолог, за да разберете дали имате дефицит преди да вземете добавки.

Витамин D

Витамин D е добре известен със своята роля за подпомагане на организма да усвоява калций и магнезий за укрепването на костите. Но д-р Хушманд казва, че той може да помогне и при косопад, увеличавайки количеството на космените фоликули в скалпа ви.

Проучване от 2019 година установява, че участниците с дефицит на витамин D са по-склонни да развият алопеция ареата – вид автоимунно състояние, което причинява внезапна загуба на коса. Необходими са обаче повече изследвания, за да се види дали коригирането на дефицита на витамин D би лекувало косопада.

Въпреки че няма много храни с високо съдържание на витамин D, излагането на слънце помага на тялото ви да го произвежда по естествен начин.

Витамин Е

Витамин Е е група, съдържаща в себе си осем мастноразтворими хранителни вещества. Тези съединения действат като антиоксиданти в тялото ви. Те помагат да предпазите клетките си от оксидативен стрес, който е свързан с косопад и появата на сиви коси.

Проучване от 2019 година, включващо 38 доброволци с признаци на косопад и оплешивяване, установява, че витамин Е лекува косопад. Изследването разделя участниците на две групи – тези, които приемат 100 милиграма добавки от токотриеноли в продължение на осем месеца и тези, които са поставени на плацебо. Резултатите показват, че хората, които приемат добавка с витамин Е, отбелязват 34% увеличение на броя на космите по скалпа си, докато плацебото отбелязва едва 0,1%.

коса, жена

Снимка: Pixabay

Преди да започнете да приемате добавки с витамин Е задължително трябва да говорите с вашия дерматолог, тъй като ефектите може да варират при всеки индивид.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари